VENECIJA - OTVORENA IZLOZBA "BLAGO CRNE GORE, ZAVJETI IZ PERASTA I BOKE SVJEDOCANSTVO VJERE I UMJETNOSTI"

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 07. prosinca 2010. - 9:17
Autor: 

Izložba „Blago Crne Gore - zavjeti iz Perasta i Boke, svjedočanstvo vjere i umjetnosti" svečano je otvorena u prestižnom izložbenom prostoru čuvene Nacionalne biblioteke Marciana.Prismiutne su pozdravili Ugo Soragni, Direktor kulturnih dobara i pejzaža regije Veneto, Maurizio Fallace, generalni Direktor kulturnih institucija i biblioteka, autor izložbe i pratećih kataloga Piero Pazzi poznati stručnjak za Mletačko zlatarstvo.

Antun Sbutega, Ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Malteškom Viteškom redu, Ranko Krivokapić, predsjednik Parlamenta Crne Gore, Branislav Mićunović, Ministar kulture Crne Gore, Mons. Ilija Janjić, Biskup kotorski su se obratili prisutnima i istakli značaj izložbe i stoljetne veze između Boke i Venecije.
Izloženo je ukupno 1669 predmeta, koji osim duhovne, povjesne i materijalne vrijednosti imaju i znatnu umjetničku vrijednost.
Prikazane su 884 zavjetne srebrne pločice maritimne tematike u najvećem dijelu iz XVII – XIX stoljeća koje pripadaju svetištu Gospe od Škrpjela, te župnim crkvama na Prčanju, Mulu i Stolivu.
Osim zavjetnih srebrnih pločica izloženi su i zavjetni darovi poput nakita, medalja i odlikovanja, 773 predmeta. Najveci broj eksponata je izložen prvi put.
Na traženje poznate bratovštine Sv. Teodora iz Venecije, koja je osnovana u VIII stoljeću, a na preporuku Mletačkog patrijarhata najljepši gotičko – renesansni relikvijar na istočno-jadranskoj obali poslije 195. godina ponovno je u Veneciji. Relikvijar predragocijenjene krvi Kristove kojega je u Veneciji otkupio dobroćanin kapetan i brodovlasnik Anton Božov Radimir 1815. godine, kada su Napoleonove trupe rasprodavale dragocjenosti iz Mletačkih crkava. Relikvijar je tada plaćen 500 zlatnih cekina i pripadao je bratovštini sv. Teodora.
Među izloženim predmetima neki predstavljaju raritete poput Kavaljerata Sv. Marka kojih danas sačuvanih u svijetu ima oko petnaestak. Kroz povijest oko 20 Bokelja bilo je odlikovano sa ovim značajnim i najvećim Mletačkim odličjem, među kojima 7 Peraštana i 7 Kotorana.
Odlikovanje zlatnog križa s zlatnom mamuzom, vojno odlikovanje koje je utemeljio Papa Silvestar I (314 - 335). Ovaj primjerak pripada XVIII stoljeću.
Orden križa sv. Aleksandra Nevskog kojega je 1720. godine ustanovio Ruski car Petar Veliki. Ovaj orden je prvi put dodijeljen 1725. godine nakon careve smrti u 17 primjeraka. Jedan primjerak je dodijelila carica Katarina I peraštaninu admiralu Matiji Zmajeviću.
Persijsko odlikovanje Lava i sunca ustanovljeno 1808. godine od strane Šaha Fath Ali.
Odličje križa reda Sv. Groba je jedan od najstarijih primjeraka ovoga odličja u svijetu.
Izloženi predmeti, od kojih nakit, medalje i odlikovanja kao zavjetni darovi, po prvi put su izlozeni u ovolikom broju na jednoj izložbi, a prema mišljenju stručnjaka predstavljaju unikum u Evropskim i Svjetskim okvirima.
Ovom prilikom tiskana su tri raskošna katologa na oko 900 stranica . Prvi katalog predstavlja Crnu Goru i njenu povijest, a posebno Boku Kotorsku i njene intenzivne i duge veze s Venecijom. Drugi katalog je posvećen srebrnim zavjetnim pločicama iz Perasta i ostalih mjesta u Boki, a treći nakit i medalje. Autor izložbe i pratećih kataloga je Piero Pazzi poznati stručnjak za Mletačko zlatarstvo.
Pokrovitelji izlozbe su Ministarstva kulture Crne Gore, Ministarstva kulture Italije, Papinski savjet za kulturu, Regija i provincija Venecije, Općina Kotor, Pomorski muzej Crne Gore, te Kotorska Biskupija.
Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Crne Gore pri Svetoj stolici i malteškom viteškom redu, a pripremana je dvije godine. Izlozba je ukazala na stoljetne povijesne, duhovne, kulturne i umjetničke veze između Mletačke Republike i Crne Gore, posebice Boke Kotorske, katolika i Hrvata iz Boke, koja je skoro četiri stoljeća bila u sastavu Republike.Ovo je najveća izložba koju je Crna Gora ikada organizirala u svojoj povjesti pred međunarodnu kulturnu javnost Europe.
Izložba će biti otvorena do 6. siječnja 2011. godine. Zdanje Nacionalne biblioteke Marciana već je u doba Renesanse smatrano za jedno od najljepših arhitektonskih ostvarenja od antike pa do XVI stoljeća, a projektirao je Jacopo Sansovino u cijoj čitaonici je postavljena izložba a koja je danas bila mala da primi sve zvanice i zainteresirane.
U popovdnevnim satima u Hotelu „Luna Baglioni" biti će prezentirana je turistička ponuda Crne Gore.
Audio: Antun Sbutega - Ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici

Audio: Ranko Krivokapić - Predsjednik Parlamenta Crne Gore

Audio: Branislav Mićunović - Ministar kulture Crne Gore

Audio: Ilija Janjić - Biskup kotorski

Audio: Mileva Pejaković- Vujošević - Direktorica pomorskig muzeja Kotor

Foto: Radio DUX