"NAUTOUR"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. listopada 2012. - 10:21
Autor: 

IPA projekat prekogranične suradnje Crne Gore i Hrvatske u oblasti razvoja nautičkog turizma, privodi se kraju. U sklopu projekta zvanično nazvanog „Zajednička promocija i sigurnost nautičkog turizma u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju", obavljen je i hidrografski premjer akvatorijuma luka Kotor i Zelenika u Boki Kotorskoj. Tom prilikom istraživački brod „Hidra" Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita je, koristeći najmoderniji tzv. multibeam sonar, izmjerio i mapirao novu zvanično najveću dubinu Bokokotorskog zaliva od 67,97 metara, jugozapadno od Dražin vrta.

Stručni saradnik u Sektoru za hidrografiju Hidrometeorološkog i seizmološkog zavoda Crnbe Gore mr Dušpan Slavnić koji je gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun" kaže da je topografija morskog dna u Boki na potezu od Perasta prema Dražin vrtu veoma interesantna jer tu postoji nekoliko pravih kratera u kojima se dubina mora sa 40-tak, naglo spušta do blizu 70 metara. Slavnić naglašava da će naredna istraživanja sondama pokazati da li je riječ o podvodnim izvorima vruljama, ili eventualno malim kanjonima nastalim u potopljenom kraškom terenu.
U sklopu IPA projekta saradnje sa Hrvatskom, Sektor za hidrografiju HMSZ Crne Gore nabavio je novu vrijednu tehničku opremu – kupljen je akustik-dopler profajler, odnosno strujomjer koji mjeri morske struje u kompletnom stubu vode na odredjenoj dubini, dvije nove CTD sonde, kao i novi jednosnopni dubinomjer, GPS prijemnici i gravitaciona sonda za uzimanje uzoraka morskog dna.
Inače projekat „Zajednička promocija i sigurnost nautičkog turizma u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju", skraćeno nazvan „Nautour" je projekat prekogranične saradnje dviju država vrijedan 452 tisuća eura. Partneri na realizaciji ovog projekta koji se finansira iz pretpristupnih EU fondova, su Hidrometeorološki zavod i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore na naše, odnosno „Hrvatski hidrografski institut" (HHI) iz Splita i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku sa hrvatske strane.
Osnovni cilj „Nautoura" je unapredjenje turističkog, posebno nautičkog potencijala dubrovačke regije i Crnogorskog primorja kroz zajedničku promociju kao jedinstvene turističke cjeline sa bogatim kulturnim i prirodnim nasljedjem. Projekat koji se realizuje već skoro dvije godine je u završnoj fazi, a do sada je rezultirao izradom karti-planova za ukupno 18 luka, marina i pristaništa na našem primorju koji su, zajedno sa podacima hidrografa iz Splita koji se odnose na područje Dubrovnika i okoline, upareni u jedan jedinstveni Nautičko-turistički vodič crnogorskog i dijela priobalja Hrvatske. Prve verzije tog vodiča već su izradjene, pokrenut je i poseban internet portal na adresi www.nautour.info, a predstavnici pomorskih i državnih vlasti, pomorske i turističke privrede Crne Gore i Hrvatske, na nekoliko do sada održanih okrugla stola u Dubrovniku, Kotoru i Tivtu, imali su prilike da razmijene iskustva i pomognu jedni drugima u oblasti regulisanja pomorskog saobraćaja, povećanja sigurnosti na moru, ekološke zaštite i valorizacije neiskorištenih nautičko-turističkih potencijala.
Siniša Luković
Audio: Antonio Stevanovic

Audio: Dusan Slavnic