„NAUTOUR“ ZA SKIPERE CRNE GORE I HRVATSKE

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 04. svibnja 2012. - 19:51
Autor: 

U Tivtu je danas prezentiran projekat prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske u nautičkom turizmu. „Zajednička promocija i sigurnost nautičkog turizma u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju", naziv je projekta prekogranične suradnje Crne Gore i Hrvatske vrijednog 452 tisuće eura, a koji je danas predstavljen u Tivtu u sklopu medjunarodnom Sajma nautike „Nautic Show" koji se održava u marini Porto Montenegro.

Partneri na realizaciji ovog projekta skraćeno nazvanog „Nautour" su Hidrometeorološki zavod (HMZ) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, odnosno Hrvatski hidrografski institut (HHI) iz Splita i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku sa hrvatske strane.
Osnovni cilj „Nautoura" je unapredjenje turističkog, posebno nautičkog potencijala dubrovačke regije i Crnogorskog primorja kroz zajedničku promociju kao jedinstsvene turističke cjeline sa bogatim kulturnim i prirodnim nasljedjem. Projekat koji se realizira već godinu ipo dana, ušao je u završnu fazu, a o do sada uradjenom posjetiocima promocije – predstavnicima turističke i pomorske privrede, državnih instutucija i medija, danas su u Tivtu govorili su ravnatelj HMZ Crne Gore Luka Mitrović i pomoćnica ravnatelja HHI iz Splita Vinka Jurić.
Kako se čulo, do sada su partneri iz Crne Gore i Hrvatske zajedno prikupili i sistematizovali podatke o svim važnim prirodnim i kulturnim znamenitostima i turističkim uslugama u prekograničnom području, informacije od značaja za sigurnost plovidbe u akvatorijumu Dubrovačko-Neretvanske županije i Crnogorskog primorja, a HHI iz Splita je pružio podršku kadrovskom jačanju Sektora za hidrografiju HMZ Crne Gore. Crnogorski hidrograf i zavrili su hidrografske premjere i izradu karti-planova za ukupno 18 luka, marina i pristaništa na našem primorju koji su, sa podacima njihovih kolega iz Splita, a koji se odnose na područje Dubrovnika i okoline, upareni u jedan jedinstveni Nautičko-turistički vodič crnogorskog i dijela priobalja Hrvatske. Prve verzije tog vodiča već su izradjene i u toku je lektorisanje i finalna obrada teksta, pa će uskoro biti publikovana i finalna verzija, pokrenut je i poseban internet portalu na adresi www.nautour.info , a predstavnici pomorskih i državnih vlasti, pomorske i turističke privrede Crne Gore i Hrvatske, na tri do sada održana okrugla stola u Dubrovniku, Kotoru i Tivtu, imali su prilike da razmijene iskustva i pomognu jedni drugima u oblasti reguliranja pomorskog saobraćaja, povećanja sigurnosti na moru, ekološke zaštite i valorizacije neiskorištenih nautičko-turističkih potencijala.
Tonći Panžić iz HHI detaljno je prezentirao rezulate 10-dnevnog krstarenja koje je akvatorijem Dubrovačko neretvanske županije i Crnogorskog primorja od Pelješca na sjeveru do ušća Bojane na jugu preduzela ekipa autora vodiča. Tokom tih 10 dana oni su su preplovili oko 500 milja i posjetili najatraktivnije lokalitete za nautičare sa obje strane granice, što je na kraju rezultiralo sa ukupno 13 preporučenih ruta od kojih su 5 prilagodjene za jedrilice, a po 4 za manje motorne jahte, odnosno velike mega-jahte.
"Moram pohvaliti HMZ Crne Gore i HHI Split koji su uradli izvanredan posao na ovom projektu i pokazali da posjeduju odlične kapacitete za realizaciju IPA projekata EU kojih će u narednom periodu biti sve više."- kazala je Sanja Todorović iz Zajedničkog tehničkog sekretarijata IPA projekta u Kotoru, a čestitke na uradjenom kao još jednom vidu dobre suradnje dviju država, nosiocima projekta "Nautour" izrazio je i hrvatski konzul u Crnoj Gori Božo Vodopija. Saša Božović iz Agencije za zaštitu životne sredine založio se da Crna Gora što prije krene u izradu Stretegije razvoja nautičkog turizma, a Nikola Banović iz Porto Montenegra najavio je dalju podršku te kompanije sličnim projektima unapredjenja uslova za yahtinga na ovom području.
"Ovo je odličan projekat i njegovi rezultati su evidentni, ali nam nažalost, sve ovo može ostati bez pravog efekta ukoliko mi u Crnoj Gori pod hitno ne unapredimo sigurnost na moru. Svakodnevno smo svjedoci nepoštovanja propisa, posebno vožnje jahti nedozvoljeno velikom brzinom, ugrožavanja života i imovine na moru od strane neodgovornih pojedinaca. Stoga apelujem na strogo poštovanje propisa, jači i efikasniji rad naših nadležnih organa da naplatom kazni sankcionišu takve stvari i divljanje na moru."- upozorio je jedan od saradnika na projektu "Nautour", kapetan duge plovidbe Rajko Čavor.
Siniša Luković