BRODOVI ŽELJKA SKOMERŠIĆA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. listopada 2012. - 10:36
Autor: 

Prethodnih dana u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor bili smo svjedoci interesantne multimedijalne izložbe "Komunicirajmo baštinu" na kojoj smo mogli vidjeti makete brodova poznatog brodomiodelara Željka Skomeršića, koji su izazvali posebnu pažnju.
Željko Skomeršić je rođen na Rijeci, ali živi i radi na Krku. Počeo je sa brodomodelarstvom 1992. Zanatsku radionicu „Leut" za izradu modela na Krku otvorio je 1996. godine. Radionica je veoma interesantna obzirom da je otvorenog tipa tako da brojni turisti i Željkovi prijatelji su u radionici te posmatraju i ćakulaju dok izrađuje makete, a ponekad i pomažu.

Izlagao je na zajedničkim i samostalnim izložbama na Krku, Košljun, Bakar, Baška, Rijeci, Zagrebu, Ljubljani, na svjetskim izložbama «Expo 1998» u Lisabonu i Vancouveru kao dio projekta «hrvatska pomorska baština» u suradnji s galerijom " Klovićevi dvori »iz Zagreba
Nagrađen je od strane Grada Rijeke za doprinos u razvoju tehničke kulture u 1997. Za njegove modele je osvojio pet zlatnih, šest srebrnih i pet brončanih medalja, kao i mnoge plakete. On veoma visoko kotira na natjecanjima zbog preciznosti izrade modela, poštujući izvorne nacrte brodova koji su sačuvani u različitim svjetskim arhivima i muzejima. Njegovi omiljeni tipovi modela su iz 19. i 20. stoljeća te trgovački brodovi na Mediteranu. Pokušava prenijeti svoje znanje i iskustvo i često je konzultant za mnoge brodomaketare.
Svjetsko natjecanje brodomaketara je manifestacija koja se tradicionalno svake druge godine organizira u zemljama Europe. Natjecanje je 2006. godine po prvi puta je realizirano u Hrvatskoj, u gradu Dubrovniku i to pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske koji ju je i osobno otvorio. Od 1997. samostalno, a od 2001. godine u suradnji sa Hrvatskim savezom brodomaketara, Centar tehničke kulture Rijeka organizira sudjelovanje hrvatske reprezentacije na međunarodnim natjecanjima. Do danas je hrvatska reprezentacija brodomaketara sudjelovala je 10 međunarodnih natjecanja (5 europska i 5 svjetska). Uključeno sa ostvarenim rezultatima u Njemačkoj, ukupno je osvojeno 42 odličja: 2 zlatna, 8 srebrnih i 32 brončano odličje.
Razgovor sa Željkom Skomeršićem možete poslušati na našem portalu kao i fotogaleriju izloženih brodova.
Audio: Željko Skomeršić