ZAVJETNI DAROVI BOKELJSKIH POMORACA NA KRKU

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 06. listopada 2013. - 12:35
Autor: 

Sinoć je na Krku u Crkvi sv.Kvirina otvorena izložba zavjetnih pločica iz Boke pod nazivom "Ex-voto-zavjetni darovi bokeljskih pomoraca"
"Izložba je otvorena povodom 442. godine od Lepantske bitke, i sudjelovanja galije s Krka "Cristo Resssussitato". Na izložbi je prikazano 411 zavjetnih pločica, koje su isključivo tematski vezani za Bogorodicu. Sama crkva, u kojoj je predstavljena izložba, je sama po sebi izuzetan kulturni spomenik, koji datira iz 12 stoljeća." - kazala je za naš radio direktorica Pomorskog muzeja Kotor, Mileva Pejaković Vujošević.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Krka Darijo Vasilić.
O izložbi su govorili don Anton Belan, jedan od autora izložbe je Piero Pazzi, direktorica Centra za kulturau Grada Krka Maja Parentić i direktorica Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković Vujošević.
Izložene su zavjetne pločice-ex voto , sa Prčanja, Stoliva, Gospe od Škrpjela i Dobrote Izložba će biti otvorena do kraja listopada.
U drugom mjesecu naredne giodine izložba će biti prikazana u Zagrebu, Rijeci, pa zatim u Barceloni.
Dan prije izložbe je predstavljena replika starog vesla galije, koja je sudjelovala u Lepantskoj bitci.Veslo je izloženo u cenrtu Grada Krka, dugo 20m i teško preko 140 kg . Sama postavka je izazvala izuzetnu zainteresiranost posjetitelja.U muzičkom djelu nastupile su klape, koje su upotpunile izuzetnu veče.
ZAVJETNE PLOČICE POMORACA BOKE KOTORSKE
Veliko nasljeđe srebrnih zavjetnih pločica (ex-voto), koje baštini Kotorska biskupija, broji više od 2.500 predmeta koji se nalaze u crkvama: Perasta, Dobrote, Kotora, Mula, Prčnja i Stoliva. Uspješne izložbe u Veneciji (2010.) i Sevilli (2012.) omogućile su da javnost upozna ove jedinstvene zbirke izuzetne kako po žanru i brojnosti tako i po umjetničkom oblikovanju.
Prezentacija koja će biti priređena u Krku, u crkvi Sv. Kvirina, sastoji se od čak 411 srebrnih zavjetnih pločica većinom iz baroknog razdoblja i nekolicine iz prve polovice 19. stoljeća. Najznačajniji rad je antependij iz crkve Rođenja Svete Bogorodice iz Prčnja kojeg čine 173 zavjetne pločice. Izuzetne ljepote su i ex-voto na panelu u svetilištu Gospe od Škrpjela na otoku ispred Perasta na kojem se ističe velika ploča koja predstavlja perašku korvetu Sv. Petar kojom je zapovijedao kapetan Zuane Balović 1716. godine za vrijeme turske opsade Krfa.
Od velike je umjetničke vrijednosti, ali i vrlo zanimljiva po detaljima iz brodogradnje, zbirka od 17 zavjetnih tabli iz crkve u Prčnju. Vrlo su ekspresivne, i u narodnom stilu, ex-voto u crkvi Svete Marije u Stolivu i crkvi Sv. Mateja u Dobroti. Ovi radovi, s bilo kojeg aspekta promatrani u prvom redu religioznog su karaktera budući da su u cijelosti darovi zahvalnosti ili nadanja upućeni Djevici Mariji ili svecu kojemu je crkva posvećena. Oni su likovno oblikovani znakovi preko kojih su ljudi s ovih pomorskih obala svjedočili, u svom velikom likovnom mozaiku, o pomorskoj povijesti Boke kotorske. Ta se povijest, u velikom djelu, sastojala od sukoba na moru, nevolja i sudbina plovidbe te stalnih napada pirata i gusara tokom mnogih stoljeća.
Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Hrvatska turistička zajednica Grada Krka.
Organizatori izložbe su Centar za kulturu Grada Krka: uz potporu Krčke biskupije, Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru uz potporu: Kotorske biskupije.
Audio: Direktor Pomorskog muzeja - Mileva Pejaković Vujošević