RIJEKA – OTVORENA IZLOŽBA ZAVJETNI DAROVI KOTORSKE BISKUPIJE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. veljače 2014. - 18:09
Autor: 

"Zavjetni darovi s pomorskom tematikom u Kotorskoj biskupiji" naziv je izložbe koja je u nedjelju, 16. veljače otvorena u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, Uznesenja Blažene Djevice Marije. Izložba je predstavljena u okviru programa proslave blagdana sv. Tripuna i u organizaciji Hrvatske bratovštine"Bokeljska mornarica 809" Rijeka, te više suorganizatora među kojima je i Hrvatska matica iseljenika – Rijeka.
Izložbu je otvorio kotorski biskup Ilija Janjić koji je naglasio kako je u Rijeku stigao kao biskup nostalgije i da ova izložba budi nostalgiju za Bokom. "Zavjeti predstavljaju ljude u molitvi i svaka pločica ima svoju povijest, snagu mornara i kapetana i danas kada se govori o novoj evangelizaciji izložba neka bude u službi kotorskim svećenicima da turistima tumače povijest i duhovno svjetlo Hrvata koji su se utjecali Gospi od Škrpjela." Zavjetne pločice predstavljaju ne samo mediteransku umjetnost, nego i očuvanje ljudske i kršćanske plemenitosti, poručio je biskup Janjić potaknuvši okupljene Bokelje na očuvanje svoje vjere.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u pozdravnoj riječi istaknuo je multikulturalnu komponentu grada Rijeke kojoj doprinose i Bokelji koji žive u gradu na Riječini, a izložba koje je sinoć otvorena u riječkoj Assunti svjedok je vjere i kulture hrvatskog naroda kroz povijest u Boki kotorskoj.
Izložbene eksponate predstavila je ravnateljica jedinog crnogorskog Pomorskog muzeja koji se nalazi u Kotoru, Mileva Pejaković Vujošević.
"Napustili su svoja kultna mjesta, svoja odredišta, crkve u Perastu, Dobroti, Prčanju i Stolivu da bi večeras bili predstavljeni publici grada Rijeke, a zatim, na jesen, u Zagrebu i Barceloni.", rekla je Pejaković Vujošević.
"Srebrne ex-voto čine jedinstvenu cjelinu i unikatne su u Europi budući da se ni na jednom drugom mjestu ne nalazi tako veliki broj primjeraka ovakvog tipa izrade reljefa u srebru kao u crkvama Boke kotorske.".
Vujošević je kazala kako se najveća zborka zavjetnih pločica nalazi u Svetištu Gospe od Škrpjela u Perastu čijom je registracijom i katalogizacijom obuhvaćeno preko 1000 ex-vota.
Izložba obuhvaća 411 zavjetnih pločica koje su tematski vezane uz brodove i Bogorodicu dok središnje mjesto zauzima "Antepedij" iz crkve Rođenja Svete Bogorodice s Prčanja kojega čine 173 zavjetne srebrne ploče.
Izložba zavjetnih darova Kotorske biskupije u Rijeci ostaje otvorena narednih sedam dana u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Izvor: /zupa-assunta/