Boka u Zagrebu

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 12. studenog 2014. - 10:00
Autor: 

Sinoć je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena  izložba "Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca", a povodom 90. obljetnice postojanja udruge Bokelja u Zagrebu.

Izložba obuhvaća izbor zavjetnih darova, koje su od 14. do 19. stoljeća crkvama Boke kotorske poklanjali brojni bokeljski pomorci. Odabrani su radovi iz najpoznatije marijanske pomorske zavjetne crkve - Svetišta Gospe od Škrpjela, potom iz katedrale svetog Tripuna u Kotoru te iz crkava Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju, crkve svetog Mateja u Dobroti, crkve svete Marije u Stolivu, crkve svetog Nikole u Perastu i crkve svetog Jeronima u Herceg Novom. Muzej za umjetnost i obrt je po prvi puta imao priliku predstaviti zavjetne darove te zaista ispunio očekivanja svih onih koji su s nestrpljenjem čekali da vide nešto što predstavlja izuzetnu vrijednost kako za Boku tako i za sve one koji se osjećaju Bokeljima, a nisu u mogućnosti biti dio Boke.

 Na izložbi je izloženo 453 eksponata u 52 cjeline, koji su nastali u razdoblju od četrnaestog do devetnaestog stoljeća. Posebno mjesto na izložbi imaju srebrne zavjetne pločice ex-voto (zavjetni darovi) Boke kotorske, koje čine jednu posebnu cjelinu što predstavlja unikat u Europi, jer ni na jednom drugom mjestu ne postoji toliko veliki broj primjeraka reljefa u srebru takvoga tipa izrade. Na izložbi je također  po prvi puta izloženo šest srebrnih svijećnjaka s glavnog oltara Bogorodičnog hrama na Prčanju koja su nastala topljenjem 2000 srebrnih ex-voto pločica 1862. godine.

 Izložbu je otvorila Vesna Jurić Bulatović, zamjenica ministrice kulture u Republici Hrvatskoj, a  nazočne je pozdravila i Vesna Kusin , zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

 Ispred Pomorskog muzeja Crne gore posjetitelje Muzeja je  pozdravila mr. Milena Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore, koja je autorica izložbe uz Željka Brguljana i Arijanu Koprčina. Mr.  Milena Pejaković Vujošević  nije krila zadovoljstvo i zahvalnost  gospodinu Josipu Gjuroviću, koji je želio da jubilej - 90. godišnjica djelovanja Bokelja u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost  i obrt obilježi realizirajući se uz punu podršku Kotorske biskupije. Miroslav Gašparović, direktor Muzeja za umjetnost i obrt je dao potpunu podršku projektu koji je jedinstven i neponovljiv.

 " Ovom izložbom napravili smo jedan skalin više, pokazali i dokazali da kultura ima svoj putokaz, da je magično polje u kojem su muzeji  ti  koji grade i dograđuju mostove saradnje, zbližavaju ljude i gradove i time čine da nam život bude ljepši i duhovno bogatiji što će u budućnosti raditi Muzej za obrt i umjetnost i Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora"- istakla je direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore.

 Među nazočnima su bili i direktor Općinske javne ustanove Muzeji Kotor Andro Radulović; Branko Nedović, dopredsjednik Općine Kotor, kao i svećenici Kotorske biskupije: msgr. Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije; don Ante Dragobratović, kao i don  Ivo Ćorić.

 Ovom prigodom  su posjetitelji mogli osjetiti i vidjeti dio Boke. Vidjeti ono čime se ponosimo, ono što čuvamo, ali nesebično i podijelimo. Boka je uvijek bila most  koji nas je povezivao i uzdizao tamo gdje rijetki imaju priliku otići. Predstavlja kulturu koja je toliko bogata,  da je u nama uvijek izazivala neopisiv ponos. Neopisivu radost. Potrebu da joj se uvijek vratite, posjetite i dodirnete. Boka - jedina i naša.

 Izložba je organizirana u suradnji "Bokeljske mornarica 809", MUO-a, Kotorske biskupije i Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, a bit će otvorena do 18. siječnja.