"TAJNE STARIH TIRAMOLA - DONJE RUBLJE ŠIBENSKIH GOSPOĐA"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 01. prosinca 2012. - 10:44
Autor: 

Izložba šibenskog gradskog muzeja "Tajne starih tiramola - donje rublje šibenskih gospođa", koja prati razvoj donjega rublja kroz povijest, posebno tijekom 20. stoljeća, otvorena je sinoć u Dubrovniku, u Žitnici "Rupe".
Kako je istaknula autorica izložbe Marija Krnčević Rak, kustosica Muzeja grada Šibenika, izloženi su najstariji pisani izvori o donjem rublju sa šibenskoga područja koje potiču još iz 15. stoljeća, ali i izvori koji govore da su žene u 16. stoljeću nosile steznike te da se 100 godina kasnije na košuljama pojavljuje čipka i da u 18. stoljeću u modu dolaze podsuknje.

Izloženo je više od stotinu predmeta - od podsuknji i čarapa s početka 20. stoljeća, pa do čipkastih tangi s kraja prošloga stoljeća.
"Izložba je nastala kao ideja kolegici iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, ona mi ju je predložila i ja sam krenula u realizaciju sa samo par komada donjeg rublja. Međutim, dali smo oglas na Radio Šibenik i zamolila sam svoje sugrađane da mi posude nešto donjeg rublja i na kraju sam skupila toliku zbirku da u ovom prostoru koji je tripu puta veći od našeg u Šibeniku nisam uspjela sve izložiti. Donje rublje nije samo šibensko, najzanimljive u cijeloj izložbi je vaše iz Dubrovnika, a to su mudante sa otvorom između nogu. Donje rublje uglavnom je predstavljeno od početka 20. stoljeća, pa nakon 2. Svjetskog rata i jedna model iz 2011. – tange koje sam stavila da pokažem kako se razvijalo donje rublje, mudante od najdužih do nakraćih "– istaknula je autorica izložbe kustosica Muzeja grada Šibenika Marija Krnčević Rak.