VISOKI STEPEN JEDINSTVA PRED PREDSTOJEĆI POPIS STANOVNIŠTVA U CRNOJ GORI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 29. siječnja 2011. - 19:48
Autor: 

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore povodom predstojeceg Popisa stanovništva u Crnoj Gori koji ce sprovesti od 1. do 15. travnja, odrzan je sastanak sa svim predstavnicima hrvatskih udruga te jedine politicke stranke hrvata u Crnoj Gori Hrvatske građanske inicijative. Sastanku su nazočili Generalni konzul Republike Hrvatske Bozo Vodopija, savjetnik hrvatskog veleposlanika Nebojša Kirigin, kotorski biskup mons. Ilija Janjić, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janovic, predsjednica HGI-a Marija Vučinovic, predsjednik Hrvatsko građanskog drustva Ivan Ilić, predsjednik Hrvatske krovne zajednice Zvonimir Dekovic kao i ostali predsjednici NVO koje se zalažu za očuvanje identiteta, kulture, jezika i svega onog sto Hrvati u Crnoj Gori stoljećima baštine.

U veoma konsktruktivnom dijalogu a u interesu opstojnosti Hrvata kao autohtonog naroda u Crnoj Gori dogovorena je uzajamna suradnja te su donjete smjernice zajednickog djelovanja pred predstojeci popis stanovništva. Prema popisu iz 2003 godine kao Hrvati izjasnilo se 7062 stanovnika ili 1,02 %.
Ucesnici skupa ocjenili se da bi umanjenje udjela hrvatskog naroda u ukupnom stanovništvu imalo nesagledive posledice a posebno ako se uzme u obzir da slijedi donosenje izbornog kao i Zakona o manjinama, kojima se garantiraju prava na mandate u lokalnim i drzavnom parlamentu te korištenje jezika manjinskih naroda. Izabrano je operativno tijelo koje ce utvrditi strategiju način djelovanja i aktivnosti svih zainteresiranih udruga i pojedinaca na očuvanju nacionalnog identiteta pred predstojeći popis.
Više mozete poslušati u našem audio zapisu
Audio: Generalni konzul RH Božo Vodopija

Audio: Predsjednik HNV CG Miroslav Franović

Audio: Kotorski biskup mons. Ilija Janjić