BLAGDAN POROĐENJA KRISTOVOG - BOŽIĆ

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 25. prosinca 2012. - 10:18
Autor: 

Sinoć su diljem Kotorkse biskupije vjernici dočekali blagdan Rođenja Isusa Krista na svetim Misama, koje su služene u ponoć. Najsvečanije je bilo u Kotoru, u katedrali svetog Tripuna, gdje je preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski predvodio pontifikalnu svetu Misu. Pjevao je Mješoviti zbor kotorske katedrale uz pratnju orgulja i tamburaškog orkestra. Katedrala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Otac Biskup je u svom nagovoru pozvao na mir, ljubav, toleranciju, želje za mir i slogu među ljudima.
Danas Crkva proslavlja blagdan Porođenja Isusa Krista, našeg Spasitelja i Otkupitelja, blagdan Božića. Riječ dolazi od umanjenice Bog, tj. mali Bog. Kršćani slave ovaj blagdan od IV. stoljeća.

Na dan Božića vjernici u krugu svojih obitelji proslavljaju, s prijateljima blagdan Svetog porođenja Kristovog, u tome sudjeluju i vjernici Pravosalvne crkve, kako to već stoljećima traje na prostoru Boke.
U hrvatskkoj tradiciji uz Božić se vezuje skup običaja koji počinju u studenom Došašćem, a završavaju na Sveta tri kralja. Simboli Božića su sijanje i uzgoj božićnog žita, urešavanje kuće i zgrada zelenilom, paljenje nove vatre, steranje slame u kući, stavljanje žita i svijeće na blagdanski stol, pripremanje obrednih peciva i drugih jela, pjevani ophod čestitara selom (koleda), postavljanje jaslica i božićnog drvca, te običaj darivanja. Simbolika i čarolija božićnih običaja teži sreći i blagostanju u idućoj godini.
U sadržaju Božića istaknuta je poruka mira, važnost neznatnih i nemoćnih, te vjera da je Bog, nazočan u nejakom djetetu siromaha, snažniji od svih sila. Vjerski i kulturološki okvir Božića neiscrpno je umjetničko nadahnuće tijekom stoljeća u svim kršćanskim narodima.
Kako je bilo sinoć u Boki i kako je dočekan Božić možete pogledati na našim fotografijama.
Audio: Biskup  Ilija Janjić