OVO JE EUROPSKA GODINA GRAĐANA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. siječnja 2013. - 10:59
Autor: 

Europska unija je 2013. proglasila Europskom godinom građana s ciljem podizanja svijesti o pravima u vezi s državljanstvom EU-a. Europsku godinu građana će 10. siječnja u Dublinu inaugurirati predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zajedno s irskim premijerom Endom Kennyjem. Tom prilikom će više od 200 građana Dablina učestvovati u otvorenoj raspravi s evropskim čelnicima o budućnosti EU.
"Građanstvo Unije više je od koncepta. To je praktična realnost koja donosi opipljive koristi građanima. Europska komisija želi da pomogne ljudima da razumiju kako mogu imati direktnih koristi od svojih prava i saslušati njihove stavove o tome gdje ide Europa", rekla je europska povierenica za pravosuđe Vivijen Riding.

Europska godina građana bit će obilježena nizom događaja, konferencija i seminara.
Europsko građanstvo uvedeno je prije 20 godina Ugovorom iz Maastrichta 1993. Ono ne zamjenjuje nacionalno državljanstvo, već građani država članica EU-a imaju dodatna prava kao građani EU-a, primjerice slobodu kretanja, pravo na konzularnu zaštitu u inozemstvu te pravo na podnošenja zahtjeva Europskom parlamentu.