FRANOVIĆ: ŠPILJARI ĆE ZAŽIVJETI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 26. siječnja 2013. - 0:03
Autor: 

U protekloj emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" ugostili smo dipl.ing. Milenka Franovića - Dakana. Povod gostovanja je njegova aktivnost i angažman na revaitalizaciji malog napuštenog sela Špiljari iznad Kotora u zeleđu kotorskih zidina i tvrđave sv.Ivana (San Giovanni).
Na inicijativu našeg gosta, čiji su preci iz tog sela dva puta godišnje održavaju se Sv.mise ispred crkve Svetog Jurja iz XVI stoljeća i blagoslov malog groblja prigodom blagdana Anđela čuvara, a on svakog tjedna posjećuje selo.

Špiljari se nalaze na nadmorskoj visini 636 m, a do njega se stiže starim putem - kanicama koje je napravila Austrougarska monarhija, kako bi povezala zaleđe Crne Gore sa Kotorom, tada u sastavu Austrougarske monarhije.Tim putem su dolazile karavane sa mazgama iz Crne Gore na kotorski pazar u Tabačinu. Stariji Kotorani se još sjećaju pazara u Tabačini iza drugog svjetskog rata na kojemu je bilo mnogo mazgi.Starim putem iz Njeguša i ostalih mjesta zaleđa Crnogorci su donosili drva za ogrijev, kožu, loj, sir, pršut, kaštradinu i ostale seoske proizvode.
O povjesti sela, današnjoj situaciji, mogućnostima obnove i revitalizacije sela u turističke svrhe, problemima sa kojima se susreće dip.ing Mileko Franović - Dakan, poslušajte u našoj emisiji.