ODATA POČAST STRIJELJANIM MORNARIMA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 11. veljače 2013. - 11:53
Autor: 

Udruženje boraca NOR-a i antifašista 1941-1945. Kotora, zajedno sa delegacijom Bokeljske mornarice danas je položilo cvijeće i odalo poštu strijeljanim mornarima - vođama pobune mornara u Boki 1918 god.
Četvorica mornara, Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su vodili pobunu osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani su 11. veljače 1918. godine u Škaljarima.

O pobuni mornara i njihovom herojskom držanju do samog kraja govorio je predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista 1941-1945-Kotora, Nikola Mršulja, koji je između ostalog kazao "junački su umrli, narod ovog kraja već decenijama sa pijetetom čuva uspomenu na ovaj događaj".
Pobuna mornara počela je 1. veljače 1918 god. tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg" i „Gea" kada su mornari austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zaljevu Boke Kotorske. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrougarska protiv Slovena, buneći se protiv uslova života na ratnim brodovima ohrabreni velikom oktobarskom revolucijom. Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke da spriječe pobunu, pa je pobunjenim mornarima postavljen ultimatum o predaji 3. veljače.
Istog dana uhićeno je 500 pobunjenih mornara. U zatvoru je umrlo 10-tak mornara, tijekom pobune poginulo ih je dvoje, a ostali su osuđeni na dugogodišnje robije, dok ih je četvoro strijeljano.