98. obljetnica strijeljanja mornara u Boki

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. veljače 2016. - 11:11
Autor: 

Na današnji dan 1918. godine strijeljani su mornari - vođe pobune mornara u Boki 1918. godine.

Četvorica mornara, Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani 11. veljače 1918. godine u Škaljarima.

U njihovu čast, u organizaciji Udruženje boraca NOR-a i antifašista 1941-1945. i Općine Kotor priređen je posjet spomeniku palim borcima u Škaljarima i polaganje vijenaca uz svečani odred Bokeljske mornarice Kotor i Ratne mornarice Crne Gore.

Gradonačelnik Kotora položio je vijenac i obratio se nazočnima: „Danas smo ovdje da palim borcima odamo počast, da njihova imena i dalje žive u našem sjećanju. Slava vam, vjesnici slobode.“ Predsjednik Stjepčević je pozdravio predstavnike rodnog grada Františeka Raša, grada Prerova: „Ovaj istorijski momenat, sudbina stradalog mornara, spojili su Kotor i Prerov, sa kojima ćemo danas ozvaničiti pobratimske odnose na obostrano zadovoljstvo i za dobrobit naših građana razviti različite vidove saradnje“.

Predstavnik grada Prerova iskazao je ponos što su se pored pripadnika južnoslavenskih naroda i Talijana ustanku pridružili i Česi, te iako su Česi činili samo 10 posto posade pobunjenih mornara, u organiziranju ustanka igrali su vrlo važnu ulogu. Najveće priznanje zaslužio je sin krojača iz Prerova, artiljerijski podoficir František Raš. „On je zahvaljujući svojoj mudrosti i obazrivosti imao odlučujuću ulogu u komandi ustanka. Čak i danas, nakon 100 godina građani Prerova su sa pravom ponosni na Františeka Raša. Ova važna ličnost koja je blisko vezana sa istorijom Kotora i grada Prerova bila je podstrek za naše zbližavanje“.

Svečanom činu nazočili su predstavnici veleposlanstva Republike Češke u Crnoj Gori i delegacija grada Prerova, predstavnici veleposlanstva i konzulata Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Vojske Crne Gore, Ratne mornarice Crne Gore, UBNOR-a i Antifašista Herceg Novi, predsjednik Hrvatskog građanskog društva CG Mario Brguljan, predsjednik Skupštine Općine Kotor Nikola Bukilica, predstavnici lučke uprave i mnogi drugi predstavnici iz javnog života Kotora.