POČAST STRIJELJANIM MORNARIMA 1918.

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. veljače 2014. - 11:39
Autor: 

Udruženje boraca NOR-a i antifašista 1941-1945. Kotora, s izaslanstvom Bokeljske mornarice 809, na spomen obilježju u Škaljarima danas je položilo cvijeće i odalo počast u znak sjećanja na strijeljane mornare - vođe pobune mornara u Boki 1918. godine.
Četvorica mornara, Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su bili vođe pobune osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani 11. veljače 1918. godine u Škaljarima.

O pobuni mornara i njihovom herojskom držanju do samog kraja govorio je predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista 1941-1945-Kotora, Nikola Mršulja, koji je između ostalog kazao -"proteklo je 96 godina od pobune naših mornara. U pobuni je učestvovalo oko 6000 podoficira i mornara. Najvažniji ciljevi su bili prestanak rata, pravo naroda na samoopredeljenje, bolji uslovi za život demokratizacija društva. Pobuna je već 3. februara ugušena. Na ovom mjestu strijeljani su njih četvoro vođa pobunjenih mornara. Više decenija naš narod na ovaj dan čuva uspomenu na hrabre ljude i ovaj događaj".
Pobuna mornara počela je 1. veljače 1918 god. točno u podne, na brodovima „Sankt Georg" i „Gea" , kada su mornari austrougarske ratne flote pobunom preuzeli zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zaljevu Boke kotorske.
Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austrougarska protiv Slovena, buneći se protiv uvjeta života na ratnim brodovima ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom. Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke da spriječe pobunu, pa je pobunjenim mornarima postavljen ultimatum o predaji 3. veljače.
Istog dana uhićeno je 500 pobunjenih mornara. U zatvoru je umrlo 10-ak mornara, tijekom pobune poginulo ih je dvoje, a ostali su osuđeni na dugogodišnje robije, dok ih je četvero strijeljano.
POČAST BORCIMA STRIJELJANIM U LIPCIMA
U 11,30 sati, delegacije Udruženja boraca NORA Kotor i Herceg Novog, položile su cvijeće na spomenik u Lipcima, gdje su talijanski fašisti, poslije Odluke Prijekog vojnog suda u Kotoru 5. i 6. veljače 1943.godine, strijeljali istaknute pripadnike Grbaljske čete Primorskog bataljona: braću Sava i Vuka Bećira i 7 istaknutih pripadnika slavnog Orjenskog bataljona: Obrada Dabovića, Paska Dabovića, Dušana Samardžića, Lazara Samardžića, Marka Popivodu, Sima Sijerkovića i Nikolu Šabanovića.