GRADIĆE SE I DALJE U MORU

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 13. veljače 2013. - 10:36
Autor: 

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš potvrdio je da je Radna grupe za sagledavanje i analiziranje planskih rješenja sadržanih u Državnoj studiji lokacije Sektor 29 – Krašići, koju je ljetos formuralo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, napokon završila svoj rad i formirala predloge zaključaka koje će razmotriti Vlada. Interresorksu radnu grupu su, pored predstavnika više ministarstava, sačinjavali su i predstavnici Općine Tivat i JP "Morsko dobro". Radna grupa je formirana krajem srpnja prošle godine nakon brojnih protesta i predstavki koje je veliki broj vikendaša i mještana Krašića upućivao nadležnima, žaleći se na veoma izraženu uzurpaciju i devastiranje prirodne morske obale u tom tivatskom naselju.

Nekoliko stotina vikendaša koji u tom tivatskom naselju već desetinama godina imaju stanove za odmor, pokrenulo je potpisivanje peticije kojim se od nadležnih traži da preispitaju kontroverzno izdavanje gradjevinskih dozvola za više velikih objekata na „pjeni od mora", ispod trase lokalnog puta za Petroviće. Pozivajući se na DSL za Krašiće, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno Općina Tivat, izdali su dozvole za gradnju petnaestak objekata od kojih su neki podignuti na prirodnoj kamenitoj plaži u Krašićima ili na nelegalno napravljenim nasipima zemlje i kamena u more. Vikendaši-starosjedioci oštro su se pobunili protiv ovakvog stanja jer su im nove komšije koje imaju nove kuće na obali, nerijetko zabranjivale pristup moru, tvrdeći da su te plaže koje su do sada bile javno dobro, izgradnjom objekata na obali postale privatne.
„Zadatak danas formirane Radne grupe je da, shodno zaključku Vlade Crne Gore, sagleda pomenuti planski dokument DSL „Sektor 29-Krašići" i Vladi predloži rješenja kojima će se prevazići postojeći problemi u njegovog implementaciji. – saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kada je ta grupa formirana, neposredno pred sezonu godišnjih odmora u avgustu.
„Radna grupa je zavšila rad i napravila je predloge zaključaka. Očekujemo da će ih Vlada razmotriti na svojoj sjednici već tokom ove nedjelje."- kazao je tim povodom juče gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš.
„Suština tih zaključaka je da je prostorno-planska dokumentacija takva kakva jeste, ali će se insistirati na strožijoj inspekcijskoj kontroli od strane Inspekcije zaštite prostora, odnosno Uprave za inspekcijske poslove, sa akcentom jasnog definisanja što je to javna površina, a što je privatno zemljište."- istakao je Kankaraš dodajući da je Radna grupa preporučila početak izgradnje lungo-mare pješačke staze kroz Krašiće „makar u onim segmentima gdje je već dozvoljena izgradnja", kao i „pravljenje u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom, nekih manjih plažica itd čime bi u potpunosti zadovoljili interese i privatnih vlansika i interese svega onoga što se zove javno dobro".
U prevodu, urbanističko divljanje i betoniranje obale u Krašićima, sa zvaničnom planskom podlogom u istoimenoj Državnoj studiji lokacije koju je usvojila Vlada, a ne Općina za čliju je teritoriju donešena, nastaviće se i dalje. Samo što će se sada u moru uz već napravljene goleme „turističke vile", nasipanjem praviti i pješačka staza i vještačke betonske, umjesto devastiranih i zatrpanih prirodnih plaža.
Siniša Luković