DOPUNA DRŽAVNE STUDIJE LOKACIJE ARSENAL - GRADJANI SAZNAJU ISTINU

Time to read
4 minutes
Read so far

Utorak, 26. ožujka 2013. - 10:40
Autor: 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Općina Tivat sutra će u tom gradu prirediti dva okrugla stola o nacrtu izmjena i dopuna Državne studije lokacije (DSL) Arsenal koja tretira prostor namijenjen marini i nautičkom centru Porto Montenegro, odnosno o nacrtu Strateške procjene izmjena DSL na životnu sredinu.
DSL Arsenal obuhvata prostor od 29 hektara na kopnu i 139 hektara na moru u srcu Tivta na mjestu gdje je do 2007 postojalo vojno brodogradlište Arsenal na čijim temeljima kanadski milijarder Piter Mank gradi nautički centar Porto Montenegro.

"Jedan od glavnih ciljeva izmjena i dopuna DSL „Arsenal" je bio da se redefinišu prostorni parametri, kao i da se preispita faznost izgradnje data prethodnim planskim dokumentom, kako bi se došlo do povoljnijeg i fleksibilnijeg prostornog i investicionog rješenja koje bi omogućilo bržu dinamiku razvoja predmetnog područja."- obrazlažu iz Vlade potrebu da već nakon pet godina, mijenjaju planski dokument donijet po Mankovim željama 2008. Država to čini uprkos tome što firma kanadskog milijardera nije realizovala svije obaveze preuzete ugovorom o prodaji Arsenala jer u proteklih pet godina Porto Montenegro nije napravio niti jedan hotel, već samo stanove za prodaju na tržištu. Spremnost Vlade koja je dala programski zadatak za izradu i dopunu DSL Arsenal da nastavi da udovoljava svim zahtjevima Pitera Manka, vidi se kroz to što će "stvaranje povoljnijeg prostornog i investicionog riješenja" ovog puta platiti ostaci bogatog kulturno-.istorijskog nasljedja u kompleksu Arsenala, kao i veliki broj gradjana Tivta kojima će se imovina izuzimati i kuće rušiti radi proširenja Jadranske magistrale koja prolazi kroz taj grad u saobraćajnicu bulevarskog tipa. Iako su gradski čelnici Tivta do sada odbacivali navode da se u gradnju bulevara žurno ulazi zbog toga što su Mank i njegovi menadžeri iz Porto Montenegra nezadovoljni što se ljeti od aerodroma do marine kolima voze desetak minuta zbog gužvi na magistrali, u izmjenama i dopunama DSL Arsenal stoji eklatantan dokaz da su tvrdnje općinara samo pokušaj zamajavanja tivatske janosti:
"Projektom proširenja magistrale, ostvariće se mnogo brži protok saobraćaja i jednostavniji pristup kompleksu Porto Montenegro, kako za putnička, tako i za servisna i interventna vozila."-stoji na strani 23 izmjena i dopuna DSL, pa će Tivćanima sada biti mnogo jasnije zašto će iz svojih džepova narednih godina platiti 10 miliona eura za gradnju bulevara od aerodrome do Donje Lastve, kao i žrtvovanjem brojnih privatnih kuća i imanja koje će bulevar srušiti.
Gradjani će vjerovatno sa odruševljenjem prihvatiti i predlog planera izmijenjene DSL da se ulica Blaža Jovanovića zatvori za saobraćaj i pretvori u pješačku zonu kako bi se zemljišni kompleks oko Doma Vojske pripojio kompleksu Arsenala od kojeg ga sada dijeli ova ulica. Na taj način, kompletno Donje Seljanovo će vezu sa magistralom-bulevarom, ubuduće imati samo kroz usku i neuslovnu ulicu Nikole Tesle. Iako i autori DSL priznaju da Porto Montenegro nije ispoštovao obaveze iz do sada važeće studije lokacije kada je u pitanju zaštita i očuvanje arhitektonskog nasljedja Arsenala jer je srušena grupacija najstarijih i arhitektonski najvrijednijih radionica u južnom dijelu kompleksa, to neće dovesti do postrožavanja obaveza za Pitera Manka u narednom periodu, naprotiv. Tako je do sada zaštićena, velika stara kamena zgrada austro-ugarskog vojnog kupatila od preko 500 kvadrata predvidjena za "izmještanje (dislokacija i adaptacija) na lokaciju gradskog parka (UP 3-2) i prenamjenu u skladu sa potrebama naselja -kafe, izložbeni prostor i slično".
To je bio slučaj isa radionicama koje je Mank već srušio, pa se starom kamenom objektu kupatila predivne arhitetekture, po svoj prilici, takodje loše piše. Na mjestu vojnog kupatila, izmjenama DSL, predvidjena je gradnja novih stanova za prodaju na tržištu što je okosnica projekta Porto Montenegro, kao i na lokaciji prepoznatljivog objekta nadstrešnice sinhro-lifta. Taj objekat kao industrijsko nasljedje, dosadašnjom DSL je bio zaštićen, a sada ga Vlada i Mank namjeravaju srušiti jer "je ovo tipičan objekat industrijske arhitekture koji je svojim gabaritima i konstruktivnim karakteristikama izrazito nekompatibilan sa ambijentima karakterističnim za dosadašnju izgradnju i buduću viziju izgradnje u okviru kompleksa „Porto Montenegro".
Zanimljivo, obradjivači DSL tvrde da treba očuvati dio nekadašnjeg ogradnog zida oko kompleksa Arsenala, ali umjesto starih djelova iz 1900 godine koji su već srušeni, predlaže se očuvanje dijela zida uz magistralu, podignutog 2003 jer taj dio ograde fizički odvaja Mankov plac od okruženja. Predvidjena je i gradnja stanova za prodaju na tržištu i na mjestu aktuelnih sportskih terena i parka koji okružuje objekat Doma Vojske koji je takodje planiran za rušenje, kao ina mjestu privatnih kuća Tivćana koje su izgradjene blizu nekadašnjeg makedonskog odmarališta.
SVE RADE DA MANK ŠTO BOLJE ZARADI
"Jedan od razloga za pristupanje ovim izmjenama i dopunama, jeste i to da se na području plana omogući razdvajanje investicionih programa na kopnu i u marini, odnosno da se faznost predložena starim planom ukine, kako bi investitor ulaganja usmeravao u onom pravcu u kojem mu trenutna ekonomska situacija daje najviše mogućnosti, a uz poštovanje važećeg kupoprodajnog ugovora sa Vladom Crne Gore."- stoji u obrazloženju zašto se pristupa izmjenama DSL Arsenal. Obradivači tvrde da "preparcelacijom i prenamjenom određenih prostora na kopnu, a ne povećanjem važećih prostornih parametara (veličine urbanističke parcele, indeksa izgrađenosti i zauzetosti na nivou cijele lokacije) dobija se mogućnost fleksibilnijeg razvoja, projektovanja i izgradnje na predmetnoj lokaciji, kao i dodatna valorizacija postojećih prostora u okviru studije lokacije." Izmjene i dopune DSL Arsenal koje bi trebalo da važe do 2020 godine, urado je konzorcijum „Business Art- centar za arhitekturu i urbanizam" iz Podgorice.
OČEKUJU ULAGANJA OD 450 MILIONA
Naručioci i obradjivači izmjena i dopuna DSL Arsenal procijenili su da će ukupna ulaganja u izgradnju svega što su zacrtali, uključujući i iznos koji je Mank već investirao u proteklih pet godina, dostići oko 455 miliona eura. Pretpostavka je da će država u slučaju ostvarenja najoptmističnijeg scenarija, kroz takse i poreze od svega toga prihodovati 66 miliona eura.
Planeri očekuju da će sama marina imati maksimum do 850 vezova i moći da primi jahte dugačke do 150 metara. U svim hotelima u cijelom Port Montenegru biće maksimalno 900 kreveta, a u stanovima za prodaju na trištu moći će se smjestiti još preko 3,7 tisuća ljudi.
Siniša Luković