UBRZO RATIFIKACIJA SPORAZUMA HRVATSKE I CRNE GORE O ZAŠTITI PRAVA MANJINA

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 14. veljače 2011. - 14:28
Autor: 

Blanka Radošević MarovićPomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava CG

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore Blanka Radošević Marović gostujući u programu Dux radija kazala je da predstojeci popis stanovnistva u Crnoj Gori predstavlja pravu priliku za sve manjIne da iskažu svoju nacionalnu pripadnost kako bi utvrdili pravi broj pripadnika nacionalnih manjina." Definitivno treba zaboraviti taj recidiv prošlih vremena, bojazan pojedinaca da kažu ono sto jesu, a popisa stanovništva je prava prilika isticanja onog što zaista jesmo, slobodno i to bez ikakvih posledica".
Sabor Republike Hrvatske ratificirao je Sporazum o zaštiti prava crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori. Crnogorski parlament bi trebao uskoro da ratifikuje Sporazum kojim bi u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom bili stvoreni uvjeti za razradu modela vaspitanja obrazovanja na jeziku i pisama manjina kao i zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u javnim i državnim službama. Iz sporazuma proističu obaveze da odgovarajući programi na jeziku i pismu manjina, uz opšti obavezno sadrže dio čiji je sadržaj u vezi sa autentičnosti manjine.

Države će poduprijeti zapošljavanje stručno osposobljenih kandidata koji dolaze iz redova pripadajuće manjine na svim nivoima i oblicima obrazovanja.
"Privode se kraju istraživanja o ocjeni zastupljenosti manjina u državnim i javnim sluzbama Crne Gore. Zvanični rezultati se očekuju idućeg mjeseca a obrađeno je 90 procenata. Po pristiglim rezultatima mozemo konstatovati da su rezultati lošiji od očekivanih, veoma je mala proporcijalna zastupljenost manjina u javnim i državnim strukturama na sto nam Ustav garantira pravo" izjavila je Pomocnica ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore Blanka Radosević Marović za nas radio. Više možete poslušati u audio zapisu.
 
Audio: Blanka Radošević Marović

Foto: Radio DUX