PODMORNICE "HEROJ" USKORO ZA POSJETIOCE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. ožujka 2013. - 10:39
Autor: 

Kompanija Adriatic Marinas–Porto Montenegro započela je radove na jednom od najinteresantnijih eksponata Zbirke pomorskog nasljeđa, dizel – električnoj podmornici P-821 Heroj, koja ce od srpnja ove godine biti otvorena za posjetioce.
Unutrašnjost podmornice biće vraćena u stanje iz vremena kada je podmornica bila u punoj radnoj snazi. U posao renoviranja uključeni su stručni saradnici sastavljeni od bivših pripadnika 88. flotile podmornica nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice i ljudi koji su dio svog radnog vijeka proveli u ovoj podmornici.

Na Heroju su napravljena dva nova otvora koja će omogućiti lakši, bočni ulazak u podmornicu, a autentični doživljaj boravka unutar podmornice biće upotpunjen multimedijalnim kutkom u kojem će biti prikazivane fotografije i snimci iz njene prošlosti.
Na platou do nje biće postavljena i manja podmornica P-912 Una, pa će zajedno činiti jedinstvenu cijelinu od izuzetnog značaja za turističku i kulturnu ponudu naselja Porto Montenegro i Tivta.
Podmornica P-821 Heroj bila je prva samostalno konstruisana i izgrađena jugoslovenska podmornica. Izgrađena je 1967. u Splitu, duga je 50,4 metara, široka 4,7, visoka 9,75 metara i teška 706 tona.
Od kada je 10.rujna 1968 zvanično uvrštena u Flotnu listu JRM, podmornica „Heroj" je u naredne skoro 23 godine aktivne službe prije nego što je zauvijek izvučena iz mora na obalu 1991 godine u Tivtu, imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle. Najviše eksploatisana jugoslovenska podmornica tokom ta dva desetljeća obavila je ogroman broj zadataka.
Od srpnja 2011. godine sastavni je dio Zbirke pomorskog nasljeđa, kolekcije eksponata koji pričaju priču o bogatoj pomorskoj prošlosti Tivta i Arsenala.
Audio: Tomislav Draskovic probni komandant HEROJA