NA PUTU ZA TIVAT NEDALEKO OD CAVTATA POTONULA JAHTA "ANGIELO"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. ožujka 2013. - 21:54
Autor: 

Talijanski jahtaši stari 52 i 48 godina iz gradića Tortoreta koji se nalazi na talijanskoj, zapadnoj obali Jadranskog mora između Ancone i Pescare imali su mnogo sreće u pomorskoj havariji njihove 25 metara duge jedrilice „Angielo" koja ke plovila pod nizozemskom zastavom od Pescare ka Tivtu u Crnoj Gori.
Na jahti je jutros, dok se na udaljenosti 25 nautičkih milja jugozapadno od Cavtata nalazila u međunarodnim vodama, nešto prije 8 sati izbio požar u pogonskom stroju plastične jedrilice. Vatra se unatoč pokušajima obuzdavanja brzo proširila te je jahta ubrzo potom potonula ali su se dva člana posade uspjela prije potonuća spasiti jer su se prekrcali u gumeni spasilački čamac koji je bio na jedrilici.

Kako smo doznali iz pouzdanih izvora, hrvatska je policija žurno kontaktirala i o svemu izvestila nadležni Konzulat Republike Italije u Splitu, kao i talijansku Obalnu stražu. Provjerom svih osobnih i ostalih podataka zaključeno je kako su trafiking, odnosno trgovina ljudima te ilegalni prijevoz narkotika i ostala kaznena djela isključeni jer Talijani uopće nemaju policijski dosije. Stoga se vode kao "osobe spašene od posljedica pomorske tragedije" a očekuje se kako će već tijekom četvrtka jahtaši, u koordinaciji talijanske konzulice u Splitu Paule Cogliandro biti žurno prebačeni u Split a potom brodom u Italiju.
Kako je posredstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH u svome službenom priopćenju izvijestila Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru iz Rijeke, članovi posade uputili su u 6 sati poziv za pomoć Nacionalnoj središnjici. O događaju je obaviještena i Lučka kapetanija Dubrovnik a kako je u blizini pozicije jahte „Angielo" uočen kontejnerski nizozemski brod „Fesco Ascold" koji je bio na plovidbi za luku Ploče te je upućen ka jahti kojoj je prijetila havarija kako bi posadi pružili potrebnu pomoć. Međutim, doznali smo od osoba koje su izravno kontaktirale posadu, kontejneraš je bio samo "stand buy" jer je posada odbila ponuđenu pomoć. Oni su odbili prebaciti se na „Fesco Ascold" te su inzistirali da sami nastave plovidbu gumenjakom na kojeg su se ukrcali sve do Tivta i marine "Porto Montenegro" kamo su se uputili. Jahta je, naime, pod nizozemskom zastavom, plovila iz Pescare za luku Tivat.
Istodobno, zahtjev za slanjem spasilačkog broda poslan je i Službi za traganje i spašavanje na moru u Rimu odakle je javljeno kako ne mogu poslati brod za spašavanje niti prebaciti posadu u Italiju unutar četiri sata.
No, zanimljivo je kako su dvojica članova posade s gumenjakom, umjesto u Crnu Goru, oko 10.40 sati došli u dubrovački stari Porat gdje ih je preuzela Pomorska granična policija te je utvrdila njihov identitet i uzela iskaze.
Ahmet KALAJDŽIĆ