LJETNJIKOVAC "BUĆA-LUKOVIĆ"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 10. travnja 2013. - 10:45
Autor: 

Ljetnjikovac „Buća-Luković" jedan je od najprepoznatljivijih obilježja Tivta. Nalazi se u centru grada, a podigla ga je poznata kotorska srednjevjekovna vlastelinska obitelj Buća. Ovaj kompleks predstavlja skladnu renesansnu cjelinu sa ponekim detaljom kasne gotike. Sastoji se iz pet objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice - kapele posvećenu Sv. Mihovilu, te kule sa monumentalnom ulaznom kapijom. Nekada je do njega kroz veliki vrt, vodila kamena pristupna staza od mora sa 130 ukrasnih kamenih stupova, ali ona više ne postoji jer je na tom dijelu kompleksa prije 40-tak godina izgradjena tivatska ljetnja pozornica.

Poznati ljetnikovac krajem 19.stoljeca otkupio je konte Marko Luković, pomorski kapetan i brodovlasnik iz Prčanja, koji je dio tog imanja ustupio Općini Tivat, odnosno Carskoj i Kraljevskoj Ratnoj mornarici Austro-Ugarske (K.u.K. Kriegsmarine) za izgradnju pomorskog Arsenala u Tivtu, čime je počela i postepena degradacija nekada velelepnog kompleksa.
Danas ovaj revtaliziran spomenik je u funkciji kulturnih potreba - stambena zgrada pretvorena je u galerijski prostor, a nekadašnji vrt u ljetnu pozornicu. U atrijumu ljetnjikovca uredjena je mala tzv. kamera otvorena scena. U kompleksu "Buća-Luković" kojim upravlja Centar za kulturu Tivat organiziraju se izložbe, književne večeri, koncerti i slična dešavanja, a u potkrovlju kompleksa je smješten atelje naših likovnih umjetnika.