PANEL DISKUSIJA - EU JE OTVORILA VRATA NUDI ALI I TRAŽI

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. travnja 2013. - 23:31
Autor: 

Panel diskusija „Crna Gora u procesu EU integracija" odžana je danas u multimedijalnoj dvorani Općine Tivat. Panel diskusija je održana kao dio projekta „EU znači DA" koji realizira NVO "Eko Centar Delfin" iz Kotora i NVO "Novi Horizont" iz Ulcinja, u suradnji sa Delegacijom Europske unije u Crnoj Gori.
O pretpristupnom procesu Crne Gore Europskoj uniji govorio je šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori - veleposlanik Mitja Drobnič i gradonačelnik Općine Tivat Miodrag Kankaraš.

Gradonačelnik Kankaraš otvarajući panel diskusiju naglasio značaj lokalne uprave u procesu europskih integracija. „Izrada lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije za period 2013-2014 godina je u toku i predstavlja nastavak aktivnosti koje je općina preduzela u prethodnom periodu na osnovu usvojenog programa borbe protiv korupcije. Lokalna uprava je prepoznala značaj transparentne saradnje sa civilnim sektorom. Razrađeni su i mehanizmi za učešće NVO sektora u donošenju planova i akata na lokalnom nivou. Uspostavili smo kriterijume za raspodjelu sredstava NVO sektoru a modalitet učešća predstavnika nevladinog sektora u lokalnom parlamentu kroz institut „slobodne stolice", kazao je Kankaraš.
„EU je otvorila vrata, nudi ali zato i traži. Crnoj Gori predstoji težak period tokom otvaranja poglavlja 23. i 24. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je izuzetno značajna. Nezavisno sudstvo je je bitan element vladavine prava. Neuobičajena je praksa da određena politička grupa bude na vlasti dvadeset godina, ali to nije vaš glavni problem. Rješenje je sistem, zbog toga i tražimo od Crne Gore da odluku o nezavisnom pravosuđu unese u Ustav. Sada se predsjednik Vrhovnog suda bira većinom u parlamentu, a to nije dobro zbog direktnog uticaja politike. Proces implementacije europskog zakonodavstva važniji od pregovora. Ova vlada sigurno neće moći to da završi tokom svog mandata, a ako to uspije naredna, biće to veliki uspjeh", kazao je Drobnič.
Predstavnica NVO „Eko centar Delfin" iz Kotora, Ljilja Radunović je istaklaa da projekat „EU znači DA" predstavlja doprinos realizaciji komunikacione strategije koju je vlada Crne Gore pripremila u narednom preiodu. „Glavni cilj komunukacione strategije je podizanje svijesti domaće javnosti o svim aspektima procesa pristupanja EU, razumijevanje prava i odgovornosti koje proizilaze iz članstva, podizanje nivoa stručnih znanja kod javnih, privatnih i državnih institucija kao i informisanje javnosti o naprretku koji Crna Gora ostvaruje u usvajanju evropskih standarda i vrijednosti".
Tokom diskusiju veleposlanik Mitja Drobnič je odgovarao na brojna pitanja prisutnih.