GREENPEACE I IZ RIJEKE POZVAO NA ODRŽIVO RIBARSTVO

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. travnja 2013. - 11:19
Autor: 

U sklopu kampanje za očuvanje morske bioraznolikosti od industrijskog ribolova, Arctic Sunrise, Greenpeacov brod koji plovi na turneji potpore europskim ribarima koji love na održiv način, uplovio je u riječku luku, gdje će ostati do 16. travnja.
Arctic Sunrise brod dugačak 49 metara, širok 11 metara, proteklog vikenda bio je otvoren za sve koji su ga želji razgledati, građani su se družili sa posadom. Posada broda i aktivisti upoznati s lokalnim ribarima, doznali više o održivom ribolovu a izradili su i brodiće od papira na kojima su napisane vlastite poruku potpore malim ribarima i održivom ribarstvu, što je do sada već učinilo 29 000 ljudi.

Arctic Sunrise je na turneji kojom Greenpeace daje potporu europskim ribarima koji love na održiv način, pokušavajući približiti ljudima svoje viđenje da je održivi ribolov jedini put prema zdravim morima punim ribe i prosperitetu ribarstva kao gospodarske grane. Na taj način aktivisti ove udruge nastoje osvijestiti javnost, političare i ribare o potrebi smanjivanja prekomjernog lova radi obnove ionako prilično ugroženoga ribljeg fonda.
Brod je na turneju krenuo iz Constante u Rumunjskoj kako bi podupro male europske ribare koji love na održiv način u trenutku dok pregovori o reformi europske Zajedničke ribarske politike (CFP) ulaze u završnu fazu.
Hrvatska je četvrta po redu koju Arctic Sunrise posjećuje na putovanju koje obuhvaća Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Španjolsku, Francusku i Veliku Britaniju. Greenpeace upozorava desetljetnu sklonost CFP-a desetljećima industrijskom ribarstvu koje ugrožava budućnost ribe i mora.
Od Vlada traže da odaberu održivo ribarstvo, uklone najdestruktivnija ribarska plovila, daju prvenstvo pristupa lovištima ribarima niskog utjecaja na ribu i morski okoliš te omoguće oporavak ribljeg fonda do 2015. godine.
Greenpeace je održao konferenciju za novinare s koje je upućen poziv na potporu stvarnoj reformi zajedničke europske ribarske politike jer, istaknuto je, kapacitet europske ribarske flote dva do tri puta je veći od resursa u moru i čak se 60 do 75 posto ribljih vrsta prekomjerno izlovljava. Na brodu su ribari potpisali zajedničku deklaraciju europskih malih ribara. Grčki ribar predao je svjetiljku, simbol za zdrava europska mora, hrvatskom ribaru koji će ju nositi u sljedeću luku, u slovenski Kopar.
Svjetiljku, simbol bolje budućnosti, grčki ribar je nakon dolaska u riječku luku predao hrvatskom ribaru, koji će ju nositi u sljedeću luku, u slovenski Kopar.