U INSTITUTU ZA BIOLOGIJU MORA PROMOVRANE KNJIGE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. travnja 2013. - 14:24
Autor: 

U Institutu za bilogiju mora danas su predstavljene knjige "Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora" autora prof. dr Jakova Dulčića i dr Branka Dragičevića i "Povjest prirodnoznanstvenih istraživanja Jadranskog mora" prof. dr Jakova Dulčića i akademika Frane Kršinića.
Pažnju prisutnih posebo je izazvala knjiga "Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora" koja je izašla 2011.god. u nakladi Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split i Državnog zavoda za zaštitu prirode Hrvatske.

Autor Jakov Dulčić predstavljajući knjigu je kazao da u slučaju Jadranskog mora, pojam"nove ribe" ne odnosi se samo na novopridošle vrste riba, već i na sve one vrste čije je prisustvo u Jadranskom moru potvrđeno tek nedavno i kao takve se nisu našle u pioslednjem službenom popisu jadranskih vrsta.
"Knjiga je ustvari vodič u prikazu novih promjena u ihtiofauni Jadranskog i Sredozemnog mora. Sadrži opis ukupno 90 ribljih vrsta, od čega 46 u Jadranskom i 44 u Sredozemnom moru. Svaka vrsta je detaljno obrađena i prikazana fotografijom. Nove ribe u naša mora dolaze putem balastnih voda ili aktivne migracije kroz Suecki kanal i Gibraltar. Krajni cilj je bio informirati, ali i upozoriti na egzotične vrste koje dospijevaju u Jadran, a nisu jestive, kaon što je riba napuhača, odnosno četvorozupka (lat. sphoroides pachygaster).
Na skupu je prezentiran znanstveni časopis Acta Adriatica koji već 80 godina kontinuirano objavljuje Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Audio: Prof. dr. Jakov Dulčić