AKCIJE POVODOM OBILJEŽAVANJA „DANA PLANETE ZEMLJE 2013. GODINE“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. travnja 2013. - 13:52
Autor: 

Dan planete Zemlje obilježava se ekološkim akcijama svakog 22. travnja. JP "Morsko dobro" već tradicionalno, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama, školama i drugim ustanovama, organizuje akcije čišćenja i uređenja morskog dobra. Putem Javnog poziva, za obilježavanje "Dana planete Zemlje" ove godine odabrane su sljedeće akcije:

  • U općini Herceg Novi, u ponedjeljak 22. travnja, sa početkom u 10 sati, u saradnji sa Udruženjem roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Zrak Sunca", sprovešće se akcija čišćenja i uređenja dječije plaže i plaže prilagođene za osobe sa invaliditetom, ispred I faze Instituta u Igalu, izrada skulpture od sakupljenog otpada sa plaže, kao i organizacija izložbe dječijih suvenira i radova na temu ekologije. Akciji će se pridružiti učenici osnovnih i srednjih škola iz Herceg Novog, JP "Čistoća", JP "Komunalno- stambeno", Udruženje umjetnika, "Foto Mićan" i drugi.
  • U općini Tivat, u subotu 27. travnja, sa početkom u 10 sati, JP Morsko dobro će, u saradnji sa Opštinom Tivat, NVO „Civilni centar Crne Gore" i drugim opštinskim organizacijama, realizovati akciju čišćenja podmorja i zaleđa lučice Kalimanj. U akciji će, osim volontera NVO "Civilni Centar CG", učestvovati predstavnici Javnog komunalnog preduzeća, Ronilački klub "Adriatic Blue" i djeca iz Osnovne škole "Branko Brinić".
  • Kotor, u utorak 23.travnja , sa početkom u 10 sati, JP Morsko dobro će, u saradnji sa NVO „Eko Centar Delfin", realizirati akciju čišćenja, uređenja i sađenja mediteranskog bilja (lepezaste palme i ukrasno žbunasto bilje) na lokacijama Sv Stasije, Kriva ulica, Kamp Dobrota i gradski park u Kotoru. Takođe je planirano publikovanje informativnih postera na temu uzgoja i njegovanja mediteranskog bilja. U akciji će učestvovati volonteri ove NVO, članovi Eko sekcije Gimnazije iz Kotora, Osnovne škole "Njegoš", JKP Kotor.
  • U općini Budva, u ponedjeljak 22. travnja, sa početkom u 10 sati, Javno preduzeće će, u saradnji sa NVO „Green Net", sprovesti akciju čišćenja i uređenja Slovenske plaže, u dijelu kod Savičića potoka, dok će se u zaleđu plaže saditi mediteransko bilje. Paralelno sa ovim akcijama djeca iz vrtića "Ljubica Jovanović Maše" će pripremiti skeč na temu očuvanja životne sredine. Pored volontera nevladine organizacije "Green Net", akciji će se pridružiti i djeca iz budvanskih osnovnih škola i vrtića, radnici Javno komunalnog preduzeća Budva Gradskog zelenila.