Dr. MARIJA RADULOVIĆ: PERAST BISER ISTOČNE OBALE JADRANA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 03. svibnja 2013. - 11:26
Autor: 

U emisiji „Bokobran" ugostili smo prof.dr Mariju Milju Radulović sveučilišnu profericu privrednog i pomorskog prava, predsjednicu Društva prijatelja grada Perasta. Neposredan povod bila je tradicionalna manifestacija Mađ – kićenja mladog stabla hrasta i postavljanje na peraški trg kao znak pozdrava proljeću. Ovu staru tradicionalnu manifestaciju u zadnjih petaestak godina ponovo je oživjelo i održava se pod okriljem Društva prijatelja grada Perasta.

„Dugo se govorilo o Perastu kao mrtvom gradu, gradu zatvorenih škura, danas je to drugačije šest mjeseci u gradu nema aktivnosti ali što se tiče ovih drugih šest mjeseci to je raspjevani grad.
Borimo se za naš Perast nastojimao da prosperira, možda kao ni jedno drugo mjestu u Boki sa toliko pučkih fešta koje su se održale po kojima je Perast prepoznat. Možda je i sreća da je naš grad niz godina bio zapostavljen tako da je i u arhiektonskom smislu najočuvanije mjesto u Boki, zahvaljući svakako NVO „Expeditio" mladim arhitektcima koje su mnogo učinile za naš grad.
Perast je danas zaštićen i nema velikih ekscesa narušavanja grada kao ambijentalne barokne cijeline ostao je očuvan kao biser na istočnoj obali Jadrana.
Veliki broj kuća u Perastu je prodan, jedan dio novih vlasnika, naših sumještana, spreman je pridržavati se graditeljsko restauratorskih pravila i obaveza. Oni su pod kontrolom struke i nadležnih rekonstrurilali kuće tako da nema značajnijih narušavanja ambijentalne cijele izgleda našeg grada. Pojedinci koji su kupili kuće osjećaju ovaj grad i spremni su pomoći gradu i donirati sredstva.
Ove godine po dvanaesti put organiziramo Festival klapa Perast. Kao novinu imamo Kubine pjesme koje klape već pripremaju za izvođenje."- između ostalog kazala je predsjednica Društva prijatelja grada Perasta, prof. dr Marija Milja Radulović.
Više poslušajte u našoj emisiji Bokobran.
Audio: Bokobran - gost prof.dr. Marija Milja Radulović