CRNOGORSKI SLOBODNI ZIDARI PROSLAVILI 20. GODIŠNJICU POSTOJANJA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 02. lipnja 2013. - 10:58
Autor: 

Velika Loža Crne Gore je 1. lipnja 2013. godine u Bečićima proslavila 20 godina od osnivanja prve slobodnozidarske lože u suvremenoj Crnoj Gori i održala ceremoniju uvođenja u dužnost novoizabranog starješinstva, koje će voditi VL CG naredne dvije godine.
Slobodni zidari iz Crne Gore su, u prisustvu više od 50 gostiju, predstavnika velikih loža iz regiona, Europe i svijeta, evocirali uspomene na prvu slobodnozidarsku ložu u Crnoj Gori, osnovanu marta 1993. godine i nazvanu "Montenegro", saopštio je Sekretarijat VLCG.

Na svečanosti je zakletvu položio novoizabrani Veliki majstor VLCG, Dragoljub Duško Vuković, slobodni novinar iz Podgorice i jedan od prvih crnogorskih slobodnih zidara. On je dužnost preuzeo od Novice Jovovića, advokata iz Podgorice i prvog slobodnog zidar u novijoj istoriji Crne Gore.
U VLCG, koja je osnovana 3.lipnja 2006.godine na tradicionalno simboličan način je 12. svibja 2007. godine, unesena svjetlost. Pod njenom zaštitom trenutno rade četiri pomjesne lože ("Montenegro", "Zora", "Luča Mikrokozma" i "Garibaldi"), u kojima ima više od stotinu članova na majstorskom, pomoćničkom i učeničkom stepenu.
VLCG je jedina regularna slobodnozidarska organizacija u Crnoj Gori i kao takva je priznata od velikog broja regularnih slobodnozidarskih organizacija u Evropi i svijetu, kao i od Ujedinjene Velike Lože Engleske, koja se smatra majkom svih regularnih slobodnozidarskih organizacija.
/www.pcnen.com/