SVETI ANTON PADOVANSKI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 13. lipnja 2013. - 10:59
Autor: 

Danas se slavi Sv. Ante Padovanski koji rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Ante, umro je u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je ime Padovanski.
Njegovi roditelji, otac Martin i majka Marija, bili su plemićkog porijekla, no kako su bili pravi bogobojazni kršćani, više su cijenili krjepost nego plemstvo. Krjepost, to pravo duševno plemstvo, koja nas sve više čini sličnima Bogu, nastojali su da svome sinu ucijepe u srce revnije nego išta drugo.

Mladi Ferdinand u ranoj svojoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu u svećenika stolne lisabonske crkve.
Već u petnaestoj godini odlučio je posvetiti se Bogu, pa stupi u samostan Augustinaca kraj Lisabona. Budući da radi čestih posjeta rodbine nije mogao naći pravi mir i u miru Boga svoga, kako je želio, premjeste ga na njegovu molbu u Koimbru u samostan sv. Križa istih redovnika.
Koliko je god nastojao svim trudom, da što više znanja steče iz knjiga sv. Pisma i crkvenih Otaca, toliko je opet svom dušom bio prionuo uz usrdnu molitvu i samozataju. Nakon osam godina svoga boravka u Koimbri zarediše ga za svećenika.
Sv. Ante Padovanski umro je u Padovi, 13. lipnja 1231.
Misa i procesija u Crkvi Svetog Antona u 18 sati je u Tivtu. U Lepetanima sveta misa i procesija je u 17 sati, a u Crkvi Svete Kalre u Kotoru blagoslov cvijeća i djece u 19.satui.