BOKA U OBJEKTIVU STEVANA KORDIĆA

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 14. lipnja 2013. - 12:57
Autor: 

Gost protekle emisije "Bokobran" bio je Stevan Kordić, profesor matematike, asistent na Pomorskom fakultetu u Kotoru, vrstan fotograf, dugogodišnji suradnik kotorske Biskupije, doživotni član prestižne pan-Europske federacije EUROPA NOSTRA koja se bavi arhitektonskom kulturnom baštinom, ekološki je aktivista.
Među prvima je zamijenio analognu fotografiju digitalnom, a izložba koja je izazvala veliku pažnju bila je izložba pod nazivom BOKA – NEKAD I DANAS. Snimani su odabrani lokaliteti od Igala do Budve sa gotovo istih mjesta kao i prije 100 godina Po riječima Kordića, ovaj projekt je vrlo interesantan jer pokazuje što se desilo u proteklih 100 godina.

„Snimajući, vidi se da su nastale izmjene u prostoru i to ne u nekom dobrom smjeru, jer čini mi se da smo ranije imali više osjećaja i za prostor i za arhitekturu, i na kraju ako posmatramo argumentaciju zašto je unutrašnji dio Zaliva stavljen na listu zaštite svjetske kulturne baštine, vi vidite da je to upravo zbog spoja arhitekture i prirode. Bojim se da taj spoj gubi na kvalitetu, svjedoci smo da se gradi puno i da taj stil nije u duhu arhitekture koja je ovdje njegovana i bojim se da polako gubimo argument zašto smo jedan od najljepših Zaliva", kazao je Kodrić.
Snimajući seriju fotografija o Arsenalu, kako bi se dokumentovalo stanje prije početka velikih radova i njegovog pretvaranja u ekskluzivnu marinu, Kordić je otkrio i interesovanje za industrijsku nasljeđe, jer „fotografisanje napuštenih dokova, industrijskih hala i skoro propalih brodova, nije bilo blisko dotadašnjim mojim interesovanjima" i nakon pola godine rada i odabira fotografija nastala je izložba od 494 fotografije po imenom ARSENAL.
Stevan Kordić se izložbom ROMA ANTIQUA, 40 crno-bijelih fotografija posvećuje gradu kojega prepoznaje kao „suštinsko mjesto evropske civilizacije" i za kojega kaže da mu je nakon Kotora drugi grad u kojemu se osjeća kao kući, u Boki.
Prije izvjesnog vremena, Kordić je bio jedan od organizatora studenskog stručnog putovanja školskim brodom „Jadran" kao specifičan vid praktične obuke, ovoga puta do italijanske luke Bari u vrijeme kada se proslavljao dan Svetog Nikole o čemu se na jesen sprema izložba.
Stevan Kordić je doživotni član pan-Europske federacije „Europa Nostra" osnovane 1963. godine na inicijativu organizacije „Italija Nostra". Vodeći računa o europskom kulturnom nasljeđu, ova organizacija djeluje u 45 zemalja i uvijek su na mjestu predsjednika bile krunisane glave. Početkom mjeseca lipnja, po drugi pu uzastopno za predsjednika je izabran španjolski tenor i dirigent Placido Domingo. To je velika organizacija koja sakuplja NVO koje se bave zaštitom arhitektonske baštine Europe, kao i individualne članove. Kordić je član ove organizacije o 2000-te godine kada je postao njen zvaničan fotograf.
„To je bila prilika da obiđem veliki dio Europe koji inače ni bih vidio, s jedne strane, a sa druge, to je prilika da uđete u jednu veliku komplikovanu organizaciju gdje je Protokol do nasitnijih detalja definisan. Kada sam prvi put fotografisao dodjelu nagrada „Europe Nostre", to je bilo u Briselu kada je katedrala sveti Tripun dobila diplomu za istraživanje i rekonstrukciju, što je jedina nagrada te vrste koja je stigla u Crnu Goru, tada sam dobio scenario Protokola koji je bio na 12 stranica gusto kucanog teksta......", objašnjava Kordić i dodaje da će ovoga ljeta upriličiti izložbu o arhitekturi u povodu proslavljanja 50 godina od osnivanja „Europe Nostre"
Detaljnije o gostovanju Stevana Kordića u našoj emisiji i planovima, poslušajte u našoj rubrici – emisiji „Bokobran"
Jasna Stijović
Audio: Bokobran - Stevan Kordić