„AGLAIA“ ZBOG VISINE JARBOLA NE MOŽE UĆI U KOTORSKI ZALIV

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. lipnja 2013. - 17:10
Autor: 

Spektakularna 66 metara duga super-jahta, jedrilica „Aglaia", uplovila je ovog vikenda u tivatsku marinu Porto Montenegro. Impresivan, čak 83 metra visok karbonski jarbol ovog broda koji se nadvisio nad čitavim Porto Montenegrom, već dva dana privlači znatiželjne poglede prolaznika koji zagledaju jedrilicu sa zastavom Kajmanskih ostrva na krmi, vezanu na početku mula 3 Porto Montenegra.
Za super-jahte slične veličine u tivatskoj marini rezervcisani su tzv. „A" vezovi sa južne strane mula 1, medjutim, „Aglaia" se tu nije mogla smjestiti upravo zbog visine svog jarbola i činjenice da bi on na toj poziciji, mogao smetati avionima koji slijeću na obližnji aerodrom. Zbog visine jarbola (jednog od najvećih na svijetu) „Aglaia" inače, nije mogla uploviti u Kotor jer joj dalekovod koji se pruža iznad tejsnaca Verige predstavlja prepreku. Naime, iako se podaci o visini nad morem na kojoj elektro-kablovi u Verigama premošćavaju zaliv Boke kreću od 86 do čak 103 metara, „Aglaia" ipak nije ušla u Kotorski zaliv već se spektakularna jedrilica vezala u Porto Montenegru i to na jedinom odgovarajućem, mjestu – korenu mula 3 gdje je njen ogromni jarbol, „van putanje" vazduhoplova koji koriste aerodrom Tivat.

„Aglaia" je izgradjena 2011 godine u renomiranom holandskom brodogradilištu „Vitters", specijalizovanom za velike jedrenjake. Aluminijusmki brod dugačak 66 i širok 10,3 metara dizajniran je tako da podsjeća na trkačke, regatne jedrilice, a odnos izmedju čak 2.370 kvadrata površine njenih jedara i deplasmana broda od 494 tone, odgovara odnosu te dvije kategorije veličina kada su regatne jedrilice u pitanju. „Vitters" je za „Aglaiu" razvio i poseban sistem daljinskog hidraulićnog upravljanja i skladištenja jedara koja se mogu podići za manje od 2 minute i trimovati za manje od 30 sekundi, a ova impresivna i skupa mega-jahta pod jedrima i povoljnim vjetrom, postiže brzinu od čak 18 čvorova. Posebnost ove jahte predstavlja činjenica da je njeno pramčano jedro zaparavo umjetničko djelo koje nosi naziv „Code 1" – oslikao ga je norveški umjetnik Magne Furuholmen pa „Aglaia" trenutno predstavljan i najveće pokretno likovno umjetničko djelo na svijetu.
S. Luković