„FILOMENA MARTURANO“ – ZAKON RADOSTI I LJUBAVI

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 24. lipnja 2013. - 14:35
Autor: 

Nova predstava „Filomena Marturano" u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica, biće prmeijerno izvedena sutra u 21.30 sati na maloj sceni u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković" u Tivtu.
Po tekstu Eduarda de Filipea, predstavu je režirao Jagoš Marković koji potisuje i scenografiju i izbor glazbe. Kostime je uradila Dragana Ognjenović, a u „Filomeni Marturano" igraju Anita Mančić, Branimir Popović, Jelisaveta –Seka Sabljić, Vlastimir – Đuza Stojiljković, Marija Bergam, Andrea Mugoša, Emir Ćatović, Božidar Zuber, Momčilo Otašević i Simo Trebješanin.

Direktorice Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica Milena Radojević i Ivana Mrvaljević su na juče održanoj konferenciji za novinare, istakle da je koprodukcija predstave „Filomena Marturano" proistekla iz dugogodišnje neformalne saradnje te dvije teatarske kuće.
„Ova predstava je sada plod zvanične saradnje naših dviju institucija koje u pozorišnoj djelatnosti žele sačuvati mediteranski duh, pa smo se baš zato opredijelili i za reditelja Jagoša Markovića jer on u svom opusu ima taj medieranski senzibilitet."- kazala je Mrvaljević najavljujući podgoričku premijeru „Flomene Marturano" za početak listopada. Ističući da je, radeći u Tivtu, u ovdašnjem CZK iskusio „atmosferu koja karakteriše najbolja profesionalna pozorišta u regionu", reditelj Marković je podvukao da „nema dobrog pozorišta niti one prave pozorišne magije, ako u njeno kreiranje nisu svi uključeni, a ovdje u Tivtu je to zaista bio najbolji mogući slučaj koji će zlatnim slovima biti zapisan u mom pozorišnom putu koji traje, evo već 30 godina".
„Ja „Filomenu Marturano" volim zbog ljubavi, zbog žara, zbog spoja etike i estetike, zbog sistema vrijednosti koji se uspostavlja u tom mikrokosmosu ove predstave. Ova tema je po s om sistemu vrijednos vrlo bliska mom ličnom vrijednosnom sistemu – to je ono u što ja vjerujem i što mi je važno."- kazao je Marković koji je „Filomenu Marturano" već svojevremeno postavljao na scenu u kazalištu „Ivan plemeniti Zajc" u Rijeci, ali kaže da se „uvijek rado vraća svojoj prvoj ljubavi". „Čast mi je što radim sa Anitom Mančić i Branimirom Popovićem, velika je radost što na ovom projektu saradjujem sa bardovima našeg glumišta Sekom Sabljić i Đuzom Stojiljkoviće, i što na ovaj način, mogu doprinijeti „podizanju" ovih sjajnih novih, mladih glumaca."-zaključio je Marković.
Anita Mančić u naslovnoj ulozi Filomene, kaže da već 20-tak godina u radu sa Markovićem „otkriva njihov zajednički mediteranski temperament", te da joj posebno godi činjenica da je u Tivtu došla u priliku da u praksi doživi i takav sistem rada u pozorištu.
„Ovi mladi ljudi ovdje su me impresionirali jer nisam znala da u Tivtu može da se desi takvo fantastično pozorište. Nadam se da će ovo ubuduće biti moja druga pozorišna kuća."- istakla je poznata beogradska glumica. Svojim specifičnim šarmom i duhovitošću konferenciju za novinare obilježelia je legendarna Jelisaveta Seka Sabljić koja u predstavi tumači lik služavke i prijateljice od povjerenja Rozalije. Ističući da je „čudi da su je tek sada zvali da prvi put radi predstavu u Tivtu, a ona tu ljetuje već 20 godina", Sabljić je naglasila da je „fascinirana načinom na koji CZK Tivat funkcioniše kao jedno od najprofesionalnijih pozorišta u regionu".
„Drago mi je što sam se našla u ovoj predstavi koja je po estetici i po ljepoti meni jako bliska. Ova predstava je"otišla" u jednu metafizičku emociju – nešto najljepše što ja volim u teatru. Prepuna je ljepote, prosto prelazi u bajku a opet ostaje u domenu ljudskosti, ljudskih osjećanja, plemenitosti i što je najvažnije realizma, nade i ljepote."- zaključila je Sabljić. Đuza Stojiljković je naglasio da ga je za nastup u „Filomeni Marturano" zaintrigirala ponudjena uloga u kojoj njegov lik „udje na scenu, zijeva pola sata i ne kaže ništa".
„To je suprotno pravilima i očekivanjima u pozorištu gdje ako je na sceni recimo, cijelo vrijeme jedna puška, logično je očekivati da ona na kraju mora da opali, inače ne bi stajala tu. Ja izgleda neću opaliti."- kaže legenda jugoslovensklog glumišta na što mu je partnerka Seka Sabljić uz osmjeh uzvratila: „Opalićemo zajedno Đuzice, vidjećeš, ima sve da pršti!"
Mlada Tivćanka Marija Bergam kojoj je uloga u „Filomeni Marturano" prva značajnija nakon diplomiranja na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, istakla je da je oposebno raduje činjenica da na ovaj način „ostvaruje svoj san da, radeći sa ovim predivnim i sjajnim starijim glumcima, povežem moj zavičaj i sredinu u kojoj sam se učila ovom zanatu."
Nakon večerašnje prmeijere, „Filomena Marturano" će biti reprizirana sutra sa početkom u 21.30 sati na maloj sceni u atrijumu ljetnjikovca „Buća-Luković" u Tivtu.
Siniša Luković