SLAVI SE DILJEM LIJEPE NAŠE

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 30. lipnja 2013. - 23:12
Autor: 

Pred nekoliko tiruća građana na Trgu bana Jelačića počeo je pretprogram svečane proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a središnji dio proslave, kojem će nazočiti hrvatski državni vrh te dužnosnici EU i država članica, počeo je nakon 23 sata.
U sklopu programa nastupit će ukupno 681 izvođač, a u pretprogramu nastupaju puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Jinx, TBF i DJ Švec.

Program koji se odvija na tri pozornice, temelji se na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara po kojima je Hrvatska četvrta u svijetu, a tijekom cijelog programa, prema riječima Dore Ruždjak Podolski, redateljice središnjeg dijela svečanosti, tradicija se kontrapunktira sa suvremenošću.
Cilj je programa isticanje reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti, a na zgradama Trga tijekom cijelog događaja bit će prikazivane video projekcije. Na Trgu se nalazi i transformator Nikole Tesle, kao primjer izuzetnosti hrvatskog stvaralaštva.
U ponoć će u čast ulaska Hrvatske u EU zazvoniti zvona zagrebačke Katedrale i gornjogradske Crkve sv. Marka, a na Trgu bana Jelačića bit će izvedena himna Europske unije Oda radosti uz sudjelovanje zbora HRT-a, vokalnog ansambla Antiphonus, zbora Concordia Discors, zbora HNK Zagreb i simfonijskog orkestra HRT-a.
Video linkom će se u izvedbu uključiti zbor HNK u Splitu na rivi, zbor HNK u Osijeku na Tvrđi te mješoviti zbor Libertas u Dubrovniku koji će biti na stepenicama crkve svetoga Vlaha.
Video linkom bit će uključenje i s graničnih prijelaza Bajakovo i Bregana. Na Bregani će se simbolično skinuti ploča s natpisom "Carinska uprava Republike Hrvatske", a na Bajakovu će biti postavljena ploča Europske unije.
Tijekom središnje svečanosti okupljenim će se obratiti premijer Zoran Milanović, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore u ime zemlje koja završava predsjedanje EU-om, litavska predsjednica Dalia Grybauskaite u ime zemlje koja preuzima predsjedanje EU-om, predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i zaključno, hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupno nazoči oko 170 visokih gostiju.
U sklopu popratnih događanja na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) predstavljeni su proizvodi braniteljskih zadruga, a na Zrinjevcu su štandovi s otočkim proizvodima.
Završetak cjelokupnog programa predviđen je oko 3 sata ujutro, 1. srpnja.
/HRT/