KOMUNA @ NA KIOSCIMA

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 10. srpnja 2013. - 11:04
Autor: 

Iz tiska je izašao je novi, sedmi po redu broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@".
I ovoga puta u časopisu koji je postao svojevrstan brend Crne Gore, kada je riječ o njegovanju tradicije i baštine naše države, zbog čega i ovaj, kao i raniji brojevi, krasi tematska raznovrsnost sa obilje tekstova garniranih vrijednim starim fotografijama koje potpisuju relevantna i prepoznatljiva akademska, univerzitetska i novinarska imena iz različitih oblasti od povjesti, književnosti, arhitekture, arheologije do kulture i sporta.

Takodje, umjesto na uobičajenih 28 strana Komun@ je u ovom broju tiskana na povećanom broju stranica ( 34 ).
U ovom za sada jedinstvenom časopisu u Crnoj Gori ne samo po tematici, rubrikama i dizajnu, u sedmom broju ima za svakoga ponešto.
Autori se kreću od književnih, povjesnih, arheoloških, do etnoloških i etnografskih, "etno-gastronomskih", kulturoloških do sportskih tema. Ovo atribuiranje ne treba razumjeti kao striktno držanje unutar granica određene oblasti, već kao najširi okvir u kome se pripovijeda o našoj razuđenoj baštini.
Časopis započinje uvodnikom iz pera Rajka Cerovića pod nazivom „Sakupljači rasutih bisera", a centralno mjesto pripadaju tekstovima posvećenim jubileju Matice Crnogorske koji potpisuje Marko Špadijer.
Tu su i članci posvećeni stogodišnjici rođenja književnog velikana, Ćamila Sijarića dr Hasnije Tune Muratagić, zatim tekst dr Rifata Alihodžića o obnovi kuće Rista Ratkovića, a o znamenitom hodoljupcu Zuku Džumhuru i njegovim druženjima sa nobelovcem Ivom Andrićem u Herceg Novom sa sjetom piše jedan od urednika Komune Minja Bojanić.
Slijede tekstovi Mira Marušića o brdu Svetog Ivana poznatijeg kao San Đovani, zatim, Željka Rutovića o kultnom nikšićkom korzou, Huseina-Cena Tuzovića o Podgorici nakon Berlinskog kongresa i Maša Miljića posvećen Crnogorcima u dalekom Peroju.
Akademik Šerbo Rastoder piše o knjizi Akana Suvera, prvoj na turskom jeziku o Crnoj Gori, Janko Nikolovski o Crnogorsko-makedonskim odnosima, a Slobodan Vuković o "Pobjedi", nekada jedinom štampanom glasilu u Crnoj Gori.
Slijede članci Slobodana Čukića, Vlada Duletića, Marijana Premovića, Veska Baltića, Željka Milovića i Maksuta Dž. Hadžiibrahimovića, posvećeni različitim aspektima antičke i srednjovjekovne baštine od Starih Mataguža, drevne Budve, Sokola u Pivi, srednjovjekovnih barskih relikvija, manastira sv. Đorđa u Dobrilovini do starog Ulcinja.
Iza toga slijedi članak Siniše Lukovića o bokeljskom kapetanu Iliji Damjanoviću, a Danijela Raičević se bavi povješću vina, dok Zlatko Vujotić piše o tradicionalnim načinima obezbjeđivanja vode u staroj Crnoj Gori. Ramiz Hadžibegović piše o običaju paljenja petrovdanskih lila, a Zoran M. Zečević o starim zanatima u Beranama.
Dr Dragan Koprivica podsjeća na značaj crnogorskog kazališnog amaterizma i podgoričkog DODEST-a, a dr Dimitrije Rašović piše o istorijatu crnogorskog sporta, dok Mladen Zadrima autor je teksta o stotinu godina postojanja fudbalskog kluba "Lovćen" sa Cetinja.
Vildan Ramusović piše o stanju lokalnih medija u Crnoj Gori, a Pajo Jabučanim, poznati crnogorski ugostitelj piše o gastronomskom nasljedju Crne Gore. Mirko Jakovljević podsjeća na posebnosti kolašinskog lisnatog sira, dok Marija Čolpa u redovnoj Komuninoj rubrici "Pirun"govori o zdravstvenim svojstvima gospinog plašta(vrkute).
U najnovijem broju Komune nije izostala priča i fotografije sa predstavljanja tog časopisa na VIII medjunarodnom podgoričkom sajmu knjiga koju potpisuje Dejana Brković.
I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, dok je za dizajn zadužen Voislav Bulatovića, a osnivač je Vildan Ramusović.
Sedmo izdanje Komune kao jedinstvenog, neprofitnog i besplatnog časopisa u Crnoj Gori, čitaoci i poštovaoci tradicije i baštine i ovog puta mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.
Amer Ramusović