PERAST - SUTRA FAŠINADA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 21. srpnja 2013. - 11:18
Autor: 

Pučka fešta tradicionalna "Fašinada" održati će se u nedjelju 22. srpnja (ponedeljak) u zalaz sunca u čast Gospe od Škrpjela. Na taj dan 1452. godine braća Mortešić su na hridi u moru ispred Perasta pronašli ikonu Bogorodice. Peraštani su poslije ovog događaja počeli gradnju otoka i crkve na hridi, nasipajući kamenje i potapajući brodove kako bi sagradilo otok.
U čast Gospi, svakog 22. srpnja barke povezane, okićene jablanovim granama i napunjene kamenjem u kojima su u prvoj barci župnik peraški i predstavnici Bokeljske mornarice, pjevaju Bugarštice veslajući prema otoku. Uz zvona crkve kada stignu ispred školja kamenje se baca u more.

Fešta "Fašinada" ima tradiciju koja nikada nije prekidana i sa sobom nosi obilježje vjerskog i turističkog karaktera, običaja koji na Mediteranu nigdje ne možete vidjeti i doživiti - kazao je za naš radio peraški župnik don Srećko Majić.
Na otoku Gospe od Škrpjela u 20 sati i trideset minuta biće promovirana knjiga "Baštenske teme Boke kotorske" autora dr. Vinicija Lupisa.
Nakon Fašinade u Muzeju grada Perasta u 21 sat biće otvorena izložba radova sedam studenata FLU sa Cetinja. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Aleksandra Simeunovic.