OTVARANJE FESTIVALA KLAPA PERAST 2013.

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. srpnja 2013. - 12:12
Autor: 

12. Međunarodni festival klapa Perast 2013. svečano će biti otvoren večeras - petak 26. srpnja nastupom ženskih klapa na trgu ispred crkve Sv. Nikole u 21 sat.
U subotu 27. srpnja u takmičarskoj konkurenciji su mješovite, muške klape i klape u kategoriji nova klapska pjesma.
U Revijalnoj noći u nedjelju 28. srpnja biće premijerno izvedene obrade pjesama iz Boke po zapisima Ludvika Kube iz 1907. češkog etnologa, folkloriste, slikara i književnika, čijih je 20 pjesama dobilo muzičku obradu savremenih skladatelja kazala je za naš radio predsjednica NVO "Festival klapa Perast"- Marina Brainović.

Na ovogodišnjem Festivalu nastupiće 28 klapa koje dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore sa preko 300 pjevača i preko 400 učesnika.
Sve klape nadmetaće se za jednu od nagrada stručnog žirija "Peraški kampanio" za prvo, drugo i treće mjesto. Najbolja debitanstka klapa dobiće nagradu "Deštregovi", a "Peraški školji" pripašće najboljoj crnogorskoj klapi. Nagrada za najbolju novu klapsku pjesmu nosi ime profesora Nikole Gregovića koji je obradio i aranžirao najveći broj bokeških pjesama. Za najbolji aranžman nove pjesme biće uručena nagrada "Milorad Minja Vučetić", a za najbolji tekst nagrada Julije Balović. "Kazada" je nagrada koju dodjeljuje publika za najbolje klape po kategorijama.
Festival će pratiti i prvi festivalski list "Lirica" u kome će biti tiskani stari Kubini zapisi i dopunjeni tekstovi i nove obrade što znači i veliki doprinos očuvanju kulturne baštine Boke Kotorske, kazala je za naš radio predsjednica NVO "Festival klapa Perast"-Marina Brainović.
Najavljena promocija knjige "Ludvik Kuba, Pjesme dalmatinske iz Boke 1907" pomjerena je za 21. Studenog, Dan Općine Kotor.