VEČERAS SLUŽBENO OTVARANJE FESTIVALA KLAPA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 03. kolovoza 2012. - 11:00
Autor: 

Službeno otvaranje 11. Festivala klapa biće 3.kolovoza (petak), u 21h na Trgu ispred crkve Sv.Nikole u Perastu.
Biće to ujedno i prvo takmičarsko veče kada će se nadmetati ženske i mješovite klape iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nastupiće ženske klape: Cavtajke iz Cavtata, Fortuna iz Dubrovnika, Drača i Narenta iz Mostara, Neum iz Neuma, Mendula iz Kaštel Štafilića, Senjkinje iz Senja i Teranke iz Pule.
Od mješovitih klapa nastupiće Bocca Nostra iz Kavača, Castel Nuovo iz Herceg Novog, Hrvoje iz Mostara, Kurenat iz Mljeta i Signum iz Čapljine.

Svi oni se nadmeču za jednu od nagrada stručnog žirija "Peraški kampanio" za prvo, drugoi i treće mjesto. Najbolja debitanstka klapa dobiće nagradu "Deštregovi", "Peraški školji" pripašće najboljoj crnogorskoj klapi. Nagrada za najbolju novu klapsku pjesmu nosi ime profesora Nikole Gregovića koji je obradio i aranžirao najveći broj bokeških pjesama. Za najbolji aranžman nove pjesme biće uručena nagrada "Milorad Minja Vučetić", a za najbolji tekst nagrada Julije Balović. "Kazada" je nagrada koju dodjeljuje publika za najbolje klape po kategorijama.
Nagrade če biti dodijeljene iste večeri, a dok žiri bude odlučivao nastupiče kamerni duo Dulović- Molčanov i kvartet flauta Talija.
Predsjenik žirija je Dr Jure Šaban Stanić iz Splita ,a ostali članovi su: prof. Željko Vlaho iz Makarske, prof Tamara Jovićević iz Kotora, prof Vili Ferdinanadi iz Podgoice, Jasna Jeknić novinar i voditelj klape Alkima iz Kotor, Vlado Begović muzičar iz Kotora i etnomuzikolog mr Zlata Marjanović iz Kraljeva.