Pobjednici 16. Međunarodnog festivala klapa Perast, klape „Stentorija“ i „Pinguentum“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 02. srpnja 2017. - 11:52
Autor: 

Dodjelom nagrada u subotu, na centralnom peraškom trgu – pjaci, ispred crkve Svetog Nikole, završen je 16. Međunarodni festival klapa Persat.

U kategoriji muških klapa po ocjeni stručnog žirija pobjednik je klapa „Pinguentum“ iz Buzeta,  druga nagrada pripala je klapi „Filip Dević“ iz Splita, a treća klapi „Jacera“ iz Šibenika.

Nagrada publike u kategoriji, muških klapa pripala je klapi „Assa Voce“ iz Podgorice sa pjesmom “Pod odrinom”.

Prva nagrada u kategoriji Nova klapska pjesma pripala je autoru Krešimiru Magdiću za kompoziciju „Gospa od Škrpjela“ u izvedbi klape Skotradura iz Dubrovnika.

Za najbolju debitantsku klapu proglašena je klapa „Bura“ iz Mostara, a priznanje za najbolju crnogorsku klapu pripalo je klapi ”Assa Voce” iz Podgorice.

Nagrada za najbolji aranžman u kategoriji nova klapska pjesma pripala je Dušku Tambači za kompoziciju Merjane,Merjane u izvođenju klape Valdibora iz Rovinja.

Prva nagrada za najbolje stihove pripala je pjesmi “Pod odrinom” čije stihove je napisala Mila Moškov, u izvedbi Assa Voce iz Podgorice.

Stručni žiri je radio u sastavu Mojmir Čačija a članovi su bili, Sara Dodig, Mirela Šćasni, Mario Katavić, Zlata Marjanović, Marina Dulović, Vojislava Beba Milić i Jasminko Šetka. Žiri u kategoriji Nova klapska pjesma je radio u sastavu Jakša Fiamengo predsjednik, članovi Ante Mekinić,  Vjera Baničević, Tina Braić-Ugrinić, Obrad Pavlović.

Prve natjecateljske večeri  u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi Stentorija iz Daruvara, drugo klapi Štorija iz Kaštel Kambelovca a treće Ankora  iz Podstrane.

Po ocjeni publike najbolja je bila klapa Skontradura iz Dubrovnika.

Tijekom dva  festivalska dana u Muzeju grada Perasta predstavljen je peti broj festivalskog časopisa „Lirica”,  čije ovogodišnje teme su „Priče o moru“,  koje govore o značenju i povijesti klapske pjesme.