KOMUN@ SPAJA JEDINSTVEN CRNOGORSKI MULTIKULTURALNI PROSTOR

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. kolovoza 2013. - 10:24
Autor: 

U okviru "Beranskog kulturnog ljeta" promovisan jedinstven časopis za njegovanje kulturne baštine Crne Gore
Postojala je nasušna potreba da se na crnogorskom medijskom nebu pojavi časopis kakav je „ Komuna", zaključak je izlaganja promotera ovog jedinstvenog časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore na promociji održanoj u Beranama,u punoj sali Centra za kulturu, a u okviru programa "Beranskog kulturnog ljeta".

O časopisu su govorili Slobodan Vuković, bivši urednik Pobjede i Tanjuga, Gojko Kastratović, poznati crnogorski režiser, Miraš Martinović, crnogorski književnik i kritičar.
„Pojava ovog časopisa je predstavljala nasušnu potrebu na našem medijskom prostoru. U njemu se otrivaju i čuvaju od zaborava djelovi naše bogate tradicije.Ko pažljivo čita Komunu brzo uočava kako se kroz pojedinačne priloge i civilizacijske znakove naziru linije koje je spajaju čineći jedinstven crnogorski multikulturalni prostor", istakao je Martinović.
Ističući zadovoljstvo što joj je, kako je kazala, pružena prilika da učestvuje na promociji „ Komune" baš u njenim Beranama, Branka Bogavac, poznata crnogorska spisateljica i novinarka koja živi i radi u Parizu, navela je da je to časopis koji se kvalitetom, po mnogo čemu, razlikuje od ostalih periodičnih listova.
„ Između ostalog, istaći ću jedan detalj koji mnogi zanemaruju, a riječ je o fotografiji. U Komuni je svaka fotografija priča sama za sebe i svaka objavljena govori koliko i sam tekst"- istakla je Bogavac dodajući da je kvalitet Komune ne čudi, „ jer ima urednika i uredništvo koje je željelo da na pozitivan način okuplja vrsne saradnike i ljude oko sebe različitih profila".
Govoreći o pojavi „ Komune", Amer Ramusović- glavni i odgovorni urednik časopisa, je istakao da je ona postala kao plod želje grupe ljudi da se afirmišu sve vrijednosti crnogorskog društva, kako na jugi ili centralnom dijelu države, tako i na sjeveru Crne Gore.
„Osim mojim Berancima, posebnu zahvalnost upućujem brojnim kolegama iz elektronskih i štampanih medija koji redovno prenose utiske i prikaze Komune iz broja u broj, zatim saradnicima, ali i prijateljima koji su prisustvom na ovoj promociji kao i u ostalim crnogorskim gradovima pokazali koliko poštuju Komunu, ali i vrijednosti koje njeguje naš urednički tim. Nastavljamo i dalje zajedno da promovišemo vrijednosti koje žive na čitavom prostoru naše države, a to znači promocija multikulturalnosti i čuvanje od zaborava svega onog što je vrijedno a prijeti mu nestajanje"- zaključio je Ramusović.
U okviru promocije prikazan je i dokumentarni film "Berane u filmskim žurnalima" koji je izazvao veliku pažnju, a čiji je reditelj Gojko Kastratović, iz arhive Crnogorske kinoteke odabrao i sakupio filmske storije iz davnih vremena .