„ODISEJU“ PRVA NAGRADA ŽIRIJA „PURGATORIJA“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. rujna 2013. - 21:12
Autor: 

Ceremonijom dodjele nagrada večeras je u Tivtu završen ovogodišnji, osmi po redu medjunarodni Festival mediteranskog teatra „Purgatorije", kao i istoimena ljetnja manifestacija kulture, koja je u protekla skoro tri mjeseca publici ponudila preko 80 raznovrsnih kulturnih programa.
Festivalski žiri u sastavu prof. dr Darko Antović - teatrolog, predsjednik žirija  Zoran Živković - producent, Vesna Vujošević - glumica, Petar Pejaković - reditelj i Dragana Tripković dramaturg i publicista, nakon osam odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji, odlučio je većinom glasova, da nagradu za najbolju predstavu dodijeli komadu „Odisej" u produkciji Kazališta "Ulysses" iz Zagreba – Briona, GDK "Gavella" iz Zagreba, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Slovenskog narodnog gledališća iz Maribora, "Ateljea 212" iz Beograda, "Sterijinog pozorja" iz Novog Sada i "Taeatra Na Navigatorot" iz Skoplja.

Laureati nagrade za najbolje glumačko ostvarenje po jednoglasnoj odluci žirija, ravnopravno su Ozren Grabarić za ulogu u predstavi "Odisej" I Elizabeta Kukić za ulogu Živke Popović Ministarke u prestavi "Gospodja ministarka" u produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh" iz Zagreba.
Većinom glasova, žiri je nagradu za glumačku bravuru dodijelio Saši Torlakoviču za ulogu Thomasa Mana u predstavi „Čarobnjak" u produkciji Narodnog pozoriša iz Sombora. Specijalna nagrada za umjetničko dostignuće pripala je pozoroišnoj predstavi „Filomena Marturano" u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta iz Podgorice uz obrazloženje da se ona dodjeljuje „za poseban doprinos na istrajavanju u izboru mediteranskih tema i namjeri da se doprinese specifičnosti koncepta Festivala."
Centar za kulturu Tivat je sinoć svoju godišnju kazališnu nagradu «Ivana Tomičić» dodijelio Andjelki Kovačić, poslovnoj sekretarici i blagajnici Centra za kulturu Tivat, "za izuzetan doprinos u razvoju kazališnog izraza".