DON BRANKO SBUTEGA (1952-2006)

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. travnja 2011. - 8:21
Autor: 

Pomorski muzej Crne Gore-Kotor organizirao je Hommage povodom pete obljetnice smrti don Branka Sbutege. U palači Grgrurina o liku i djelu don Branka Sbutege govorili su Mons. Anton Belan o provedenom djetinjstvu druzenju i zajednickom studiranju u Rimu. Prof. dr Gracijela Čulić govorila je o Brankovim mislima duhovnosti i ljubavi.

Ravnateljica muzeja Mr Mileva Pejaković Vujošević zahvalila se don Branku na njegovim velikim djelima te istakla da je akademska slikarica Lidija Laforest, poslednjim potomkom čuvene fotografske porodice Laforest, odlučila je da donira obiteljsku sliku nekoj institucij koja će znati da je sačuva od daljeg propadanja. Prilikom susreta sa njom (2004god) Don Branko Sbutege je bio izričit i predlozio da se ovo vrijedno umjetničko djelo pokloni Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor, koji će to zanati sačuvati i restaurirati. Slika "Mali Franc Laforest prislonjen uz majčin skut" ulje na platnu nepoznatog autora, Beč oko 1840 god. prvi put je večeras prikazano javnosti i u buduće će krasiti prostor muzeja.
Don Branko Sbutega, intelektualac, lingvista, poliglota i župnik crkve Sv.Eustahija u Dobroti rođen je u Kotoru 8. travnja 1952. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Kotoru. Paralelelno sa gimnazijom završio je i muzičku školu (svirao je violončelo, klavir i orgulje). Studirao je medicinu u Beogradu, a teologiju u Zagrebu, Beču i Rimu. Za sveštenika je zaređen 15. srpnja 1979. na Gospi od Škrpjela. Župnik crkve u svetog Eustahija u Dobroti postao je 1982 godine. Početkom devedesetih je u Padovi osnovao centar za pomoć izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije. Po povratku u Kotor 1996.godine nastavlja sa humanitarnim radom i mirotvornim angažmanom promoviše toleranciju i suzivot tokom godina jugoslovenske krize. Poznat je kao osnivač „Kotor arta" festivala ozbiljne glazbe. Bio je i veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline. Koautor je knjige "Stara književnost Boke" a knjiga "Kurosavin nemir svijeta" objavljena 2006.godine i predstavlja zbornik njegovih tekstova i intervjua.
Audio: Mr. Mileva Pejaković Vujošević

Audio: Msgr. Anton Belan

Audio: Prof. dr. Gracijela Čulić