PREDSTAVLJENA KNJIGA "NJEGOŠ I HRVATI" U POVODU 200-TE OBLJETNICE NJEGOŠEVOG ROĐENJA

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 11. listopada 2013. - 10:17
Autor: 

"Njegoš i Hrvati" naziv je knjige koja je u četvrtak predstavljena kotorskoj čitalačkoj publici u Galeriji Solidarnosti - palača Pima.
Predstavljanje knjige organizirano je u povodu dvije stotine godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.
U ime organizatora, brojne goste i zvanice pozdravio je predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Kotor Mirko Vičević, ravnatelj Općinske javne ustanove Muzeji Kotor Andro Radulović i predsjednica Matice crnogorske ogranak Kotor Vesna Vičević.

O knjizi je govorila povijesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček i mr. Vesna Vičević.
"Na stranicama ove knjige je , dakle, sabrana već poznata istorijografska građa, rasuta po knjigama i stručnim časopisima, svjedočanstva o Crnoj Gori i percepcija Njegoševe ličnosti izrečena kroz memoare, dnevnike, izvještaje njegovih hrvatskih suvremenika, kao i kroz povjesne rasprave i književne studije hrvatskih autora XX stoljeća. Izborom urađenim u Nacionalnoj biblioteci sa Cetinja, pred nama je sadržaj koji će biti ovako objedinjen, lakše dostupan istraživačima, ali sigurna sam, i pružiti zanimljivu građu svim zainteresiranim za istorijsko-političku i kulturnu tematiku zajedničke prošlosti Hrvatske i Crne Gore." - kaza je predstavljajući knjigu Mihaliček.
Predsjednica Matice crnogorske ogranak Kotor mr. Vesna Vičević predstavljajući knjigu podsjetila je na posjetu Njegošu na Cetinju , u maju 1841. godine Ljudevita Gaja i Antuna Mažuranića, brata Ivana Mažuranića. Gajeva i Njegoševa suradnja bila je evidentna, značajna na polju ideja ilirizma,uz to i prijateljska , ali po mišljenju Krsta Pižurice "malo je čudnovato i zagonetno zašto je toliko malo domumenata sačuvano o /njihovom/vezama i prepisci koja je sigurno obavljana".
Dolazak Antuna Mažuranića na Cetinje 1841. ima nesumnjive veze za nastanak Smrt Smail-age Čengića" Ivana Mažuranića.
Na večernjim sednjicima sa svojim gostima, Njegoš je detaljno pričao o nedavnoj dobijenoj bitci sa Turcima.Oduzeti predmeti od turskih zapovjednika čuvani su kao ratni trofeji a glava Smailage bila je izložena na Cetinju i vladika je svim tadašnjim svojim gostima pokazivao. Po izvještaju jednog austrijskog službenika,taj "varvarski običaj" Vladika je pravdao time, što Turci isto to Crnogorcima rade pa kada bi on "prestao da vrši odmazdu, pripisivali to njegovu strahu od evropskih hrišćanskih sila..."
Antuna Mažuranića očigledno je impresionirao slobodarski mentalitet i junaštvo Crnogoraca u borbi sa Turcima pa je po povratku ispričao sve svojem bratu Ivanu kojemu je to bila inspiracija za čuveno djelo "Smrt Smail-age Čengijića" u kojem pominje i puno tačnih detalja sa Cetinja koji potvrđuju da ih je mogao saznati samo od brata Antuna koje je ovaj čuo od Vladike.
"Naše večerašnje druženje sa ovom knjigom i njeno prikazivanje kao doprinos obilježavanju 200 godina od rođenje Njegoša, završavamo Njegoševim stihom koji je takođe njoj i citiran,kao našom zajedničkom porukom sa ove večeri: "Gora s gorom sastat se ne može ali čovjek može sa čovjekom" - kazala je mr. Vesna Vičević.
Nakladnik izadanja su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Centralna narodna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", Matica crnogorska i "Skaner studio" d.o.o.
Urednici su akademik prof. dr. Radoslav Rotković i prof. Jelena Đurović. Knjiga je tiskana u Zagrebu 2011.
Na početku večeri minutom ćutanja odana je počast istaknutom članu Crnogorske matice, povjesničaru, znanstveniku, piscu, jednom od autora knjige "Njegoš i Hrvati" preminulom prof. dr. Radoslavu Rotkoviću.
Njegoševa pisma interpretirao je režiser Petar Pejaković.
Više u našoj foto galeriji.