HOMMAGE VIKTORU VIDI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 23. studenog 2013. - 10:36
Autor: 

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, povodom stote obljetnice rođenja Viktora Vide, organizira Hommage u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović" u Podgorici, u ponedjeljak, 25.studenog 2013.godine, s početkom u 19 sati.
Govornici su: dr. Đuro Vidmarović, književnik, Vlatko Simunović, publicist i književni kritičar, i mr. Miomir Abović, profesor književnosti.
Medijator programa bit će Ana Šarčević, profesorica hrvatskoga jezika. Stihove će čitati Danilo Čelebić, dramski umjetnik i član CNP-a.

Glazbeni dio programa čine: Dražen Joković – gitara i Dušica Kordić – violina.
Viktor Vida je rođen je u Kotoru 2.listopada 1913.godine, a u Zagrebu je diplomirao povijest južnoslavenske književnosti i talijanski jezik i književnost. Svoje prve pjesme objavio je u nikšićkoj „Slobodnoj misli", a njegove pjesme veoma brzo su postale cijenjene i čitane u tadašnjim pjesničkim krugovima, ali čini se da nikada nisu bile toliko značajne koliko danas.
Zatim odlazi u Argentinu, gdje je živio do tragičnog okončanja svog života. Nezadovoljan svojim životom, daleko od rodne kuće, suočen s besmislom i tugom koja ga je okruživala, ubio se u 47.godini života, 25. rujna 1960.godine.
Za sebe je uvijek govorio da je Bokelj, a oni koji su ga poznavali govorili su da je stanovnik svijeta i prepoznatljivi pacifist. Isticao se po svome vrhunskom obrazovanju i erudiciji, a pjesme je pisao i na talijanskom i španjolskom jeziku. Iza njega ostale su četiri zbirke poezije: "Svemir osobe", "Sužanj vremena", "Otrovane lokve", "Otključana škrinjica".