„BOJE, ZVUCI I OKUSI HRVATSKE“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 24. studenog 2013. - 17:10
Autor: 

Jučer je podgorička podružnica Hrvatskog građanskog društva Crne Gore organizirala promociju Dalmacije, u sklopu projekta „Boje, zvuci i okusi Hrvatske". Na samom početku goste je pozdravila predsjednica Podružnice Svjetlana Zeković. Ona se zahvalila svima i istakla zadovoljstvo zbog velike posjete. „Prvu manifestaciju, u okviru ovog projekta, održali smo u lipnju ove godine, kao svečanost prigodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tada smo promovirali Slavoniju, a večeras Dalamciju", rekla je dr. Zeković. Nakon toga nazočni su čuli nezvaničnu himnu dalmatinske regije „Dalmatino povišću pritrujena".
Virtuelnu šetnju kroz dalmatinske gradove vodio je Marin Čaveliš, koji je pomoću video – bima interpretirao razne zanimljivosti vezane za Dalmaciju, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti. Kada su se vizualno 'nahranili' ljepotama arhitekture i prirode Dalmacije, gosti su kušali i razne specijalitete vezane za taj kraj. Da ugođaj bude potpun, kako bi ne samo vidjeli i okusili, već i 'slušali' Dalmaciju, pobrinula se tivatska klapa Jadran, na čelu s prof. Andreom Orlanom.

Na jučerašnjem događaju, pored brojnih posjetitelja, bili su i Ivana Perić, veleposlanica Republike Hrvatske u Podgorici, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Tripo Schubert, član Upravnog odbora HGDCG-a, don Janez Mirtek, podgorički župnik, kao i članovi Hrvtaskog nacionalnog vijeća Crne Gore.
Manifestaciju su uzveličali svojom nazočnošću i crnogorski književnici: Mladem Lompar, Sreten Asanović i Milorad Popović. Također, skupu su se odazvali i diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.