MI NEĆEMO ZABORAVITI

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. prosinca 2013. - 20:43
Autor: 

Prenosimo vam službeno priopćenje Anime – Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora:
"Kultura nekažnjivosti I zaborava se nastavlja. Osim što se oslobađaju okrivljeni za zločine ne upituje se ni komandna odgovornost a u istorijsko sjećanje agresija devedesetih nije ni upisana. Ponavljamo I ponavljaćemo da treba da budu zabiljezeni u udžbenik istorije u Crnoj Gori da se :
Najveće razaranje Dubrovnika desilo se 6.decembra 1991.

"Napad na Dubrovnik je započeo je u 05:40 sati, trajao je cijeli dan, a najžešći napadi i granatiranja bili su usmjereni na utvrdu Imperial, selo Sustjepan, Nuncijatu i Belvedere... Samo u Stari Grad palo je preko 2.000 granata, iako su gradske zidine i ostali spomenici nulte kategorije bili propisno obilježeni bijelim barjacima UNESCO-a.
Snage JNA, teritorijalne obrane Crne Gore i dobrovoljačkih odreda iz pravca Herceg Novog prešle su granicu na Debelom brijegu i krenule u osvajački pohod na šire dubrovačko područje. Grad je bio pod opsadom šest mjeseci iz vazduha, sa mora i kopna od 1. oktobra 1991. do maja 1992. Namjera političkih vođa u Beogradu i Podgorici bila je da od dubrovačke regije oružjem stvore "Dubrovačku republiku" koja bi zatim bila priključena "velikoj Srbiji".
Haški tribunal osudio je generala JNA Pavla Strugara (72) na osam godina zatvora, proglasivši ga krivim za granatiranje zaštićenog istorijskog jezgra Dubrovnika u decembru 1991. Kao zapovjednik Druge operativne grupe JNA, je bio komandno odgovoran za „nezakonito, široko, namjerno i neselektivno" granatiranje dubrovačkog Starog grada.
Danas se u Crnoj Gori pokreću stare hajke na slobode i bezbjednost sa prividno novim temama, nepogrešivo naslonjene na oprobani metod ravnoteže straha između nacionalno getoiziranih zajednica i vjera koji svi zajedno uz podršku vlasti fingiraju demokratski razvoj. Nema demokratskog razvoja bez tranzicione pravde i suočavanja sa prošlošću.
Mi nećemo zaboraviti. Podsjećamo na ovaj dan građane/ke, na ovaj zločin, jer znamo da jedino preuzimanjem potpune odgovornosti, utvrđivanjem istine o dešavanjima devedesetih kao i razvijanjem kulture sjećanja možemo doprinijeti ozdravljenju zajednice i razvoju trajnog mira, sve drugo je čista demagogija."
MISIJA Anime je da širenjem kulture mira i nenasilja, i promovisanjem rodne ravnopravnosti, stvorimo nepatrijarhalno društvo slobodnih pojedinaca i pojedinki.
Tim Anime