PAMTIMO UBIJANJE GRADA I LJUDI

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 06. prosinca 2011. - 23:49
Autor: 

Povodom dvadeset godina od granatiranja Dubrovnika, članice Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora sinoć su na Trgu od oružja organizirali perfomans pod nazivom "Pamtimo ubijanje grada i ljudi". Istu akciju istovremeno organizirala je organizacija Žene u crnom na Trgu republike u Beogradu.
Ovom akcijom članice Anima podsjetile su javnost na zajedničku odgovornost Srbije i Crne Gore za taj zločin, odsustvo političke volje državog vrha u obje države za utvrđivanje odgovornosti i kažnjavanje krivaca. I pored loših vremenskih uvjeta polusatni, perfomans koji je održan na Trgu od oružija ispred Stuba srama u potunosti je uspio.

Prolaznicima koji su nijemo posmatrali perfomans dijeljeni su flajeri na kojima je pisalo:
DUBROVNIK 1991 - 2011
PAMTIMO UBIJANJE GRADA I LJUDI
Opsada Dubrovnika trajala je 8 mjeseci (1.IX 1991 - 24.V 1992)
Ugranatiranju Dubrovnika, ubijeno je preko 300 ljudi, protjerano 50.000,
dok su zarobljeni/e mučeni/e u logorima u Bileći i Morinju.
Granatiranjem je uništeno 30% Starog grada
Haški tribunal je osudio za zločine u Dubrovniku, oficire JNA Pavla Strugara i Miodraga Jokića
Tužilaštvo Crne Gore podiglo je 2008. godine optužnicu protiv šestorice pripadnika rezervnog sastavaJNA za ratni zločin u logoru Morinj.
Tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je 2008. godine optužnicu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja, Božidara Vučurevića.
Direktivom generalštaba agresorske JNA, naređena je blokada Dubrovnika, UNESCO-ve baštine, demilitarizovane u krugu od 30 km. U "Ratu za mir", združene snage JNA, crnogorske teritorijalne odbrane i paravojne formacije Crne Gore i Istočne Hercegovine, uspostavile su 17.septembra 1991.godine totalnu blokadu. Stanovništvo je ostalo bez vode i struje i bez mogućnosti primanja humanitarne pomoći bilo kojim putem.
" Najjači napad na Stari grad Dubrovnika bio je 6.prosinca i trajao je 12 sati. U tom napadu, ispaljeno je preko 5 tisuća projektila, kasetnih i sumpornih bombi zabranjenih međunarodnim konvencijama. Uništeno je trideset odsto Starog grada, a poginulo je sto osamdeset dvoje građana. Opsada iz vazduha, sa kopna i mora trajala je do svibnja 1992.godine. Haški tribunal je osudio generala JNA, Pavla Strugara na osam godina zatvora, proglasivši ga krivim za granatiranje Dubrovnika. Krivicu za granatiranje Dubrovnika pred Haškim tribunalom, priznao je i viceadmiral Miodrag Jokić koji je osuđen na sedam godina.
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u oktobru 2008.godine optužnicu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja, Božidara Vučurevića. On je uhapšen u Srbiji početkom aprila 2011.godine. Na uslovnu slobodu pušten je dva mjeseca kasnije, nakon čega je prebjegao u Trebinje. To je direktna odgovornost srpskih vlasti.
Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, podiglo je avgusta 2008. optužnicu protiv šest bivših pripadnika rezerevnog sastava JNA zbog ratnog zločina u logoru Morinj. U dugom sudskom postupku, u kom se ne propituje komandna odgovornost, svjedoci su izloženi nizu neprijatnosti da bi se ugrozilo njihovo dostojanstvo. Nakon izrečenih kazni, intervencijom Apelacionog suda, postupak je vraćen na početak. Sve ukazuje na nespremnost pravosudnog sistema Crne Gore da zadovolji pravdu za žrtve i da osudi ratno-huškačku politiku tadašnjeg/sadašnjeg rukovodstva i Mila Đukanovića, koji je tvrdio da je "Pohod na Dubrovnik svrsishodan i da je svako suprotno stanovište izdajničko".
Zahtijevamo od Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore da na osnovu utvrđenih činjenica za napade na Dubrovnik optuže Veljka Kadijevića, tadašnjeg saveznog sekretara za narodnu odbranu, i načelnika Generalštaba JNA Blagoja Adžića na osnovu komandne odgovornosti" – navodi se u priopćenju Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIME iz Kotora.
 
Audio: Anima