NVO ANIMA - DANAS 22 GODINE OD FORMIRANJA LOGORA MORINJ

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. listopada 2013. - 14:08
Autor: 

U priopćenju iz nevladine organizacije Anima ocjenjeno je da institucije pravde kontinuirano sprovode politiku kojom se negira učešće i odgovornost Crne Gore u ratu za Dubrovnik u namjeri da se falsifikuje prošlost, izbjegne tranziciona pravda i suočavanje sa prošlošću.
Oni su podsjetili da se danas (3.listopada) obilježvava 22 godine od formiranja logora Morinj u Općini Kotor.

"Jugoslovenska narodna armija (JNA) je u sklopu ratnih akcija na teritoriji Hrvatske formirala Centar za prihvatanje zarobljenika logor Morinj. U njemu je bilo zlostavljano više od 160 ljudi, među kojima veliki broj civila", podsjećaju iz Animime.
Navodi se da je 1. kolovoza ove godine izrečena treća presuda nekadašnjim rezervistima JNA, optuženim za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u „Sabirnom centru" u Morinju zbog nečovječnog postupanja i kršenja pravila međunarodnog prava.
Oni su, kako se navodi u optužnici, zarobljenicima „nanosili velike patnje, povređivali njihov tjelesni integridet i vrijeđali ljudsko dostojanstvo".
U Animi su saglasni sa NVO Akcija za ljudska prava (HRA) koja tumači da „suđenje izražava tendenciju pravosudnih vlasti Crne Gore, da one koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima zločina poštedi odgovornosti".
HRA, dodaje se u priopćenju, kazuje na neopravdano veliki značaja koji Viši sud daje olakšavajućim okolnostimana okrivljnima "za razliku od onih koje u praksi Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju imaju najveći značaj. Priznanje krivice, iskreno kajanje i nastojanje optuženih da umanje patnje zatvorenika, izostalo je kod optuženih" U Animi smatraju da dodatnu patnju žrtvama nanosi, pored optuženih, pravosudni sistem Crne Gore.
"Moramo se sjetiti da sud nije prihvatio veliki broj svjedočenja pa su morala biti ponavljana što je nanosilo patnju žrtvama, pa su bili prinuđeni da protestuju na granici 2012. godine čineći javnom tu nepravdu", kaže se u priopćenju.
Navodi se da je državno tužilaštvo propustilo da zločine u Morinju tretira kao organizirani sistem zlostavljanja zatvorenika i da za takvo zlostavljanje optuži osobe koje su bile nadređene neposrednim izvršiocima.
U Animi se pitaju kako se može govoriti o pravdi i suživotu u Crnoj Gori ako se ćuti o sramnom postojanju logora Morinj?
"Oni koji imaju privilegije jer su bili u moći da nanose patnju još uvijek to rade mijenjajući sredstva – kriminal, korupcija, ekonomsko iznurivanje, političko isključivanje, pokazujući bahato lice odgovornih za zločine koji nisu privedeni pravdi", navode iz NVO Anima.
Anima će 3. listpoada četvrtak sa početkom u 19 sati prikazati filmove o logoru Morinj, u Kući slobodne misli u Kavču.
Vrata su otvorena svim zainteresiranima za razvoj mira stoji u zvaničnom priopćenju.