SVETI NIKOLA U KOTORSKOJ BISKUPIJI

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 07. prosinca 2013. - 12:27
Autor: 

U čitavoj Kotorskoj biskupiji svečano je proslavljen blagdan Sv Nikole kojega srednjovjekovna hagiografija naziva „Terra marique gloriosus" na moru i zemlji slavan. Osobito je bilo svečano u onim crkvama koje su posvećene ovom svecu koji pripada zajedničkoj tradiciji Crkve zapada i istoka a čije se moći čuvaju od godine 1087. u talijanskom gradu Bariju.
Kotorska je biskupija od 1172-1828. bila podložna nadbiskupu u Bariju te je kult ovog sveca bio osobito snažan u Kotoru. Njemu je u čast u ovom gradu bilo posvećeno pet crkava uključujući i današnju pravoslavnu crkvu Sv. Nikole koja je sagrađena na temeljima dominikanske crkve Sv. Nikole početkom XX. stoljeća.

Svečanu svetu misu u bazilici katedrali služili su fra Filip Karadža franjevac iz samostana Sv. Klare kao i don Ante Dragobratović župnik crkve Sv. Mateja u Dobroti. Između ostalog fra Filip je naglasio „slavimo našeg zaštitnika svetog biskupa Nikolu koji je rođen u Siriji i živio sredinom IV. stoljeća. Sv. Nikola je svetac obiju Crkava, svetac nepodijeljenog kršćanstva. On je spona istoka i zapada, što govori da jedino nas može ujediniti pored naše duhovnosti poziv na svetost na koju smo svi po sakramentu krštenja pozvani. U molitvi vjernika molilo se Sv. Nikolu za grad Kotor koji već stoljećima iskazuje poštovanje Sv. Nikoli. Grad čija je povijest pisana na moru, grad u kojem više od jednog milenija djeluje bratovština pomoraca pod zaštitom Sv. Nikole i Sv. Tripuna.
Molilo se da Kotor uvijek bude grad suživota i prijateljstva među ljudima, grad širokih horizonta kao što je široka i beskrajna pučina koja mu je izvorom života bila. Nakon svete mise uz prigodni program i recitacije djeci je podijeljeno 250 prigodnih darova. Djeca i roditelji kao i ostali vjernici ispunili su katedralu kao prigodom najvećih blagdana a pjevao je zbor Sv. Tripuna.