KARIKE 2014.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 11. siječnja 2014. - 10:53
Autor: 

Svetom Misom u katedrali-bazilici Sv. Tripuna u ponedjeljak 13.siječnja bit će proslavljen Dan karika, prenos moći Sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor 809.godine. Misno slavlje služit će po višestoljetnoj tradiciji župnik peraški i opat Sv. Jurja msgr. Srećko Majić.
U doba ikonoklastičkih borbi mletački pomorci su 13. siječnja 809. prenijeli moći Sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor. Bizantski car Konstantin Porfirogenet u drugoj polovici 10. stoljeća u znamenitom djelu "De administrando imperio" (O upravljanju carstvom), navodi da Kotor posjeduje i časti zemne ostatke Sv. Tripuna mučenika.

Papa Klement VIII. dekretom od 17. rujna godine 1594. potvrdio je slavljenje Sv. Tripuna za Kotorsku biskupiju na dan 3. veljače. Bokeljska mornarica je zbog radosti što su moći Sv. Tripuna stigle u Kotor zaplesala kolo, a od XV. stoljeća na Dan karika bira se Mali admiral, koji će izreći Lode – pohvale Sv. Tripunu 27. siječnja, kada počinju Tripundanske svečanosti.
U prvoj knjizi Biskupskog arhiva, koja započinje godinom 1431. navodi se kao stari običaj da toga dana misu služi peraški župnik i opat, jer je prema predaji on dopratio brod s relikvijama Sv. Tripuna od Perasta do Kotora.
Svečana sveta Misa bit će održana u kotorskoj bazilici katedrali u 18 sati, a služit će župnik i opat peraški monsinjor Srećko Majić.
Naziv Karike potječe od talijanske riječi "incaricare" što znači zadužiti, jer na taj dan Bokeljska mornarica bira Malog admirala koji 27.siječnja izgovara Lode - Pohvale u čast Sv. Tripunu.