TURIZAM UZ OČUVANJE BAŠTINE I LJUDSKOG DOSTOJANSTVA

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 23. siječnja 2014. - 10:46
Autor: 

Boka kotorska i Konavle imaju izvanredne potencijale za dalji razvoj turizma posebnih interesa. Riječ je o izuzetno jakom tržišnom segmentu. koji obuhvata preko 36 posto ukupnog broja turista u svijetu, a istovremeno doprinosi održivom razvoju, te očuvanju kulture i prirodne baštine područja u kojima se primjenjuje ta turistička formula – čulo se jučer u Tivtu, na prezentaciji IPA projekta „Procjena potencijala za razvoj turizma posebnih interesa" u pograničnom području Crne Gore i Hrvatske.
Taj projekt vrijedan preko 360 tisuća eura, u rujnu prošle godine pokrenuli su partneri iz Crne Gore i Hrvatske – Općina Tivat, odnosno UHPA (Udruga hrvatskih putničkih agencija), Asocijacija"Agroturizam Konavle" i DUNEA - Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, s hrvatske strane.

"Klijenti turizma posebnih interesa- su većinom visokoobrazovani i ekološki osviješteni ljudi koji žele da što je moguće neposrednije, upoznaju suštinu jedne destinacije, njen identitet i način života. Ova vrsta turizma nije prodavanje kreveta i brojanje ostvarenih noćenja, već prodavanje emocija i iskustava kroz formulu, koju zajedno daju prirodni resursi, lokalna kultura i asortiman kvalitetne i raznovrsne ponude." – kazala je prof.dr. Romana Lekić, šef Katedre za turizam sveučilišta "Vern" iz Zagreba, koja je uradila elaborate o potencijalima turizma posebnih interesa u Boki i Konavlima. Ona ističe da ta vrsta turizma otvara sasvim nove, i do sada neiskorištene tržišne niše, doprinosi očuvanju kulturne i prirodne baštine, ali i samog dostojanstva pružatelja usluga, jer "se oni ne satiru i ne padaju s nogu pokušavajući uslužiti goste kao na pokretnoj traci, već rade ono u čemu uživaju i to iskustvo dijele sa svojim gostima."
Lekić je naglasila da turizam posebnih interesa podrazumijeva eksluzivnu, a ne elitnu ponudu, te da to nisu hoteli ranga sa šest zvjezdica, "već naprimjer, spavanje u tunelu, odlazak na ribanje s domaćinom, kupljenje maslina, veslanje u drvenim barkama i slično".
"Ako betonirate vašu obalu i mijenjate reljef radi izgradnje smještajnih kapaciteta, vi sebe zapravo kastrirate i ukidate sebi jako isplative tržine niše u turizmu posebnih interesa. Ti turisti žele ono što je autentično – stare kamene kuće, međe u suhozidu, koje su vaše "suvo zlato", stare kamene mandraće, prirodu, autentične lokalne manifestacije i iskustvo sudjelovanja u životu ljudi, koji su im domaćini. Nemojte uništiti sve ovo što vam je Bog dao i nemojte se prodati."- kazala je Lekić dodajući da jedna turistička destinacija mora znati i da odredi maksimum svojih prostornih i kapacitetskih mogućnosti "da možete lijepo raditi, uživati i pristojno od toga živjeti, a ne sebe devastirati".
Prema njenim riječima, Boka i Konavle imaju sjajne mogućnosti za razvoj ogromnog broja specifičnih tirističkih aktivnosti i ponude, koja spade u kategoriju turizma posebnih interesa. Od priče o starim bokeljskim pomorcima, preko uzgoja maslina ili svile, izrade dobrotske čipke, prebogate pomorske baštine, ribanja, vjerskih i pučkih manifestacija, starih vojnih fortifikacija, do cikloturizma, astrološkog, vjerskog, čak i ezoterijskog turizma – sve što može se „upakovati" u primaljiv i originalan turistički proizvod i šansu za preduzetnike da unaprijede lokalnu ekonomiju i zaposle ljude.
S. Luković