SA KONAVLJANIMA O POSEBNIM VIDOVIMA TURIZMA

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. listopada 2013. - 10:39
Autor: 

Međunarodni projekat "Održivi razvoj turizma posebnih interesa - SUD SIT" koji se realizira u sklopu prekogranične suradnje Crne Gore i Hrvatske preko IPA programa, predstavljen je juče u Tivtu.
Cilj projekta koji će trajati 2 godine je poboljšanje kvaliteta života kroz jačanje društveno ekonomskog razvoja u oblasti turizma i zaštite životne sredine u pograničnom području Dubrovačko-neretvanske županije i Boke kotorske, kroz unaprijeđenje turističke ponude, posebno u predsezoni i postsezoni.

"To će se postići osmišljavanjem novih paketa aranžmana prilagođenih potrebama najvećih evropskih tržišta na polju gastronomije, aktivnosti u prirodi, aktivnog odmora, planinarenja, itd. Jedna od aktivnosti projekta je i proširenje mreže biciklističkih staza i biciklističke infrastrukture, čime ćemo unaprijediti postojeći bike sharing sistem u Tivtu."-kazala je sekretar za saobraćaj i komunalne poslove Općine Tivat Zorica Gverović dodajući da je uz razvoj tih grana tzv. turizma specijalnih interesa, cilj projekta da doprinese održivom razvoju turizma, promociji zdravih stlova života i očuvanja životne sredine.
Funkcionalni vodeći partner projekta ukupne vrijednosti skoro 352 tisuće eura, je Općina Tivat, dok je vodeći partner sa hrvatske strane Udruženje hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Partneri na projektu su Turistička organizacija Tivat, JP Komunalno Tivat, "Agroturizam" Konavle i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA).
"Turizam je krucijalno važna privredna grana za dubrovačku regiju i Boku kotorsku. Sa ovim projektom obogaćujemo turističku ponudu sa obje strane granice, produžavamo sezonu i povećavamo prihode od turizma. Za Konavle ovo znači mnogo jer se mi u Hrvatskoj želimo pozicionirati kao destinacija izvrsnosti u ruralnom turizmu uz Istru i Baranju."- istakao je Perica Pušić, tajnik Udruge "Agroturizma" iz Konavala.
Projekat "SUD-SIT" detaljno su predstavili Ivona Petrović iz Opštine, Tamara Petković iz Turističke organizacije i Tonko Lukšić iz Komunalnog preduzeća Tivat istakavši da on, kada je Tivat u pitanju, podrazumijeva i proširenje postojećeg bike-share sistema na prigradska i ruralna naselja, markiranje novih biciklističkih i pješačkih staza, te nabavku 32 nova obična i 15 električnih bicikala za gradski bike-share sistem.